Acer S277HK — första intrycken & tankarna om 4K-skärmen

acer s277hk front

Acer S277HK är en prisvärd 27-tumsskärm med IPS-panel i 4K-upplösning. Ett trevligt tillskott på vilket skrivbord som helst, speciellt då den både stöder HDMI 2.0 och klarar 60 Hz med låg fördröjning på bara 4 millisekunder från grått till grått. Perfekt för gamers och bra färgåtergivning för fotograferna.

I det stora hela gillar vi S277HK för sina egenskaper men det finns ändå några punkter värda att ta upp med er besökare. För att ni ska veta vad som är att vänta innan ni spenderar era tusenlappar på den här modellen så ger vi några tankar utöver vad alla andra recensenter skriver på internet.

Artikeln kommer att uppdateras då och då allt eftersom vi kommer på fler detaljer som bör berättas för spekulanter på den här skärmen. Om du har något att tipsa om får du gärna lämna en kommentar längst ner för alla andra att ta del av.

Det känns som att hela skärmen lutar

Den unika designen där skärmfoten inte är centrerad utan sitter på skärmens högra sida göra att allt känns som om det lutar. Efter att ha mätt så skiljer det bara någon millimeter i skärmens nederkant ner till bordet på vänster jämfört med höger sida. Tillräckligt för att det ska kännas som om vänstersidan hänger lite, vilket inte är något jättestort problem, men det är en svårsläppt känsla.

Grå linjer över hela skärmen

En detalj som är lite irriterande är att hela skärmen är täckt med supertunna grå linjer som sträcker sig från kant till kant. De syns inte mot mörka och gråa bakgrunder, men när det är en vit färg blir det klart synbara.

Om man sätter sig en bit ifrån skärmen, som trots allt är 27 stora tum, försvinner de helt (eller åtminstone nästan helt), men så fort man kommer lite närmare dyker de upp. Kanske försvinner de med tiden, något vi åtminstone hoppas på med tanke på de tusenlappar som Acer S277HK kostar.

Irriterande nog kan vi inte fotografera skärmen och visa linjerna. De syns helt enkelt inte på bilderna vi tar. Så ni får helt enkelt lita på oss eller chansa blint och hoppas att ni inte får ett påverkat exemplar.

Ljusstyrkan är märkbart låg

Det känns som att Acer har snålat rejält med ljusstyrkan. Jämfört med en billig Asus-skärm i tusenkronorsklassen har S277HK inte en chans att hålla jämna steg när det gäller ljusstyrka. Inte ens i närheten. Men det gör faktiskt inget då det är jämn belysning utan lightbleed eller clouding.

Och styrkan är bra nog för allt från gaming till foto- och videoredigering, såväl som traditionellt surfande. Faktum är att de grå linjer som dyker upp på skärmen (nämnt ovan) är mer irriterande än att skärmen är något ljussvag.

Skärmen är tillräckligt ljusstark för att hantera även de skarpaste av dagar, vilket vi tacksamt nog kunde konstatera redan första dagen då solens strålar visade sig extra synliga.

Stäng av ”Super Sharpness” om den är på

Super Sharpness-inställningen tar skärmens skärpa till en extrem nivå. Alla kanter förstärks på en nivå som är helt absurd. Bildkvaliteten får sig en betydande kvalitetsförsämring och vår rekommendation är att inställningen slås av och sedan stannar av.

Faktum är att ni egentligen inte behöver göra någon som helst kvalitetsändring i menyn på skärmen. Färgkalibreringen är utmärkt direkt ur lådan och ljusstyrkan är på 100 procent med kontrasten på 50 procent. Hur bra som helst för oss och visst lättade det lite för ögonen med en ljusstyrka på runt 70-80 procent, men det vara inte något vi hade behövt göra för bekvämlighetens skull.

Den här skärmen är riktigt välkalibrerad från start. Bra där Acer.

OSD-menyn är enkel att använda

En del har klagat på den inbyggda menyn i Acer S277HK, men själva hittar vi inget som är värt att klaga på. Manöverknapparna är visserligen inte fysiskt märka men det står på skärmen vilken som gör vad, precis ovanför respektive knapp.

Inga konstigheter alltså. OSD-menyn är enkel att använda och man lär sig snabbt vad som finns vart. Dessutom är det inte alltför ofta man använder den här menyn, så om du läser andra som skriver negativt om menyn kan du ta det med ro. Det är absolut ingen dealbreaker.

Skarp blå lampa stör när skärmen är aktiv

Det är oförklarligt att till synes alla tillverkare väljer skarpa blåa lampor för att indikera när en enhet är påslagen. Det är galet irriterande när ljuset i rummet är begränsat och S277HK är tyvärr inget undantag.

Tacksamt nog syns inte lampan när man sitter vid datorn då den är placerad på skärmens undersida. Om du däremot backar en liten bit eller kanske har skärmen i vardagsrummet framför soffan; då är den väldigt synlig. Lite tejp eller en klisterlapp löser dock den biten snabbt.

acer s277hk backInga USB-portar på skärmen

Ett klagomål som ofta dyker upp om S277HK är att skärmen saknar USB-portar för anslutning av extra tillbehör. Det är inget som stör oss. Behövs fler portar kan man alltid köpa till en liten USB-hubb för någon hundralapp.

En sak att tänka på är att alla anslutningar sitter rakt baktill på skärmen och alla sladdar sticker rakt. Det lär inte påverka alltför många, men det kan vara värt att tänka på. Speciellt om du tänker hänga upp skärmen på väggen.

Vilket för oss in på nästa punkt. Den här modellen saknar VESA-fäste. Ett helt galet tilltag som vi inte alls förstår oss på. Om du vill hänga upp S277HK krävs en ram som täcker alla fyra sidorna eftersom du inte kan fästa något baktill på skärmen. Kom igen Acer, varför?

Recensioner och tankar om Acer S77HK

Vill du läsa mer om Acer S77HK och kanske ta del av några riktiga recensioner? Då har vi några bra länkar till dig här under. Lycka till med din skärm om du köper en!

Acer S77HK (acer.com)

Acer S277HK review (techradar.com)

Acer S277HK wmidpp 27-inch 4K Ultra HD (amazon.com) Läs kommentarerna.

ACER S277HK 4K MONITOR REVIEW (digitaltrends.com)

Har du några tankar och kommenterar om Acer S277HK uppskattar vi om du delar med dig i kommentarsfältet. Vad tycker du om den här skärmen?