AccuWeather samlar in data om dig — oavsett om du vill eller inte

Accuweather

Populära väderappen AccuWeather används av miljontals användare och tjänster. Därför är det minst sagt allvarligt när anklagelser riktas mot AccuWeather om brott mot Apples regler för insamling av data från användarna.

Enligt säkerhetsforskaren Will Strafach samlar AccuWeather in data om användarna och skickar till tredjepart, oavsett om personen i fråga har accepterat detta eller inte. Trots att positionsdata är blockerad för appen kan den ändå hitta och dela denna information utan tillåtelse.

Will Stafach har identifierat ett utvecklarpaket (så kallat SDK) från tredjepart i AccuWeather-appen för iOS. Detta kommer från RevealMobile och kan användas för att samla in följande från mobiltelefonen eller surfplattan:

  • Enhetens exakta GPS-position
  • Namnet på WiFi-nätverket som är anslutet
  • Om Bluetooth är aktiverad eller inte

När AccuWeather installeras får användaren chansen att välja om positionsdata ska delas eller inte. Om denne nekar till detta kommer AccuWeather ändå skicka information om WiFi-nätverkets SSID och positionsdata från så kallade Bluetooth-beacons.

Denna data kan användas för att skapa en mer eller mindre exakt positionering av dig och din mobila enhet.

AccuWeather har ett avsnitt i sitt användaravtal som nämner att applikationen samlar in positionsdata, men inget som uttryckligen nämner att sådan skickas även när användaren nekat till det i mobiltelefonen. Har du accepterat avtalet får du räkna med att positionsdata skickas, oavsett.

Det är mer regel än undantag att applikationer samlar in så mycket data som möjligt av användarna, gärna mer än vad som är nödvändigt. För många utvecklare är det ett sätt att tjäna pengar då datan kan säljas vidare till exempelvis reklamföretag. Och på så vis betalar du för den där gratisappen du gillar, du vet bara inte om det.

Problemet är att många inte berättar exakt vad som samlas in, hur stor omfattningen är och när det görs. AccuWeather är ett exempel på hur det inte ska gå till och vi hoppas att de ändrar tillvägagångssättet inom en snar framtid.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.