81 procent av alla iPhones använder iOS 13

apple iphone 11 2019

81 procent av alla aktiva iPhone-enheter använder iOS 13. Det säger Apple bara dagarna innan WWDC 2020 drar igång. Det betyder att fyra av fem uppdaterar sina telefoner med senaste operativsystemet.

Apple har också meddelat att om man bara räknar de iPhone-enheter som är aktiva och är tillverkade de senaste fyra åren så är siffran istället skyhöga 92 procent. Det är en siffra som Google och Android-världen bara kan drömma om.

Notera att Apple även räknar in iPod Touch i siffrorna för iPhone eftersom den enhetsvarianten också kör iOS.

Om vi istället tittar på nyare, aktiva enheter iPad-serien med surfplattor så har 93 procent uppdateras till iPad OS 13. Fem procent av de återstående enheterna kör iOS 12 och en procent har en äldre version än så.

Totalt räknat med äldre iPad-enheter än fyra år så stannar siffran på nämnvärt lägre 73 procent. Fortfarande en respektabel siffra hur vi än räknar.

Det finns indikationer på att Apple kan byta namn på iOS till iPhone OS från iOS 14. Om det sker får vi lite mer granulär statistik som förhoppningsvis separerar iPhone från iPod Touch, men när det sker gissar vi att Apple inte berättar något alls om iPod Touch mer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.