5 000 smarta prylar kan användas med Google Assistant

Google Assistant Logo

Google fortsätter utveckla Assistant genom att lägga till nya funktioner och språk. Tillverkaren arbetar samtidigt med att implementera stöd för en mängd smarta prylar och enheter som vi använder i hemmen. Och nyligen avslöjade Google att deras digitala assistent nu stöder fler än 5 000 olika smarta prylar.

  • Google Assistant stöder 5 000 smarta prylar – Amazon Alexa hela 12 000 prylar
  • Stora nyheter på gång till Assistant under 2018
  • Google vill att Assistant har stöd för alla stora tillverkare i USA
  • Apple HomeKit halkar efter konkurrenterna – stöder bara cirka 200 smarta enheter
  • Här är allt nytt till Google Assistant under 2018

google assistant smart home

Stödet för 5 000 smarta prylar är en rejäl ökning från tidigare i januari när Google Assistant ”bara” kunde användas med 1 500 prylar. Under tillväxtperioden ökade antalet media- och underhållsrelaterade frågor via Assistant med 400 procent. Främst från enheter med Android TV, smarta TV-apparater med stöd för Assistant samt Chromecast.

Google har även märkt en ökad användning av sin digitala assistent med säkerhetskameror från Nest. Om du har en dörrklocka från Nest med inbyggd kamera kan du be Assistant att visa videoströmmen från denna på TV:n när det ringer på dörren. Knappast något man gör i en liten lägenhet; men har du ett större hus kan det vara praktiskt.

Planerna för att öka stödet till fler smarta prylar inkluderar bland annat följande saker:

  • Harmony-fjärrkontroller från Logitech
  • Förstärkare från DISH Hopper
  • Smarta dörrlås från August och Schlage
  • Säkerhetskameror från Panasonic
  • Brandvarnare från ADT, First Alert, Vivint Smart Home

Som du säkert märker är det främst produkter och tillverkare för den amerikanska marknaden, men vi har åtminstone Logitech Harmony här i Sverige.

Google säger att de arbetar hårt för att Assistant ska fungera med alla typer av hårdvara med alla större tillverkare i USA. Bland typerna av hårdvara som lyfts fram finner vi diskmaskiner, lampor, termostater, säkerhetsystem, dammsugare, tvättmaskiner, frysar, ugnar och mycket mer.

Samtidigt som Google (tillsammans med Amazon) går starkt framåt på AI-fronten så halkar Apple att längre bak med Siri och HomeKit.

På sin webbsajt listar Apple alla smarta produkter som har officiellt stöd för HomeKit – och det är bara 200 till antalet i skrivande stund. Långt efter de 5 000 som Google Assistant ståtar med, och ljusår bakom Amazon Alexa som har extrema 12 000 prylar bakom sig.

Det ska bli spännande att se vad Google, Amazon och Apple kan hitta på senare under 2018 och nästa år. Mycket nytt är på gång inom AI och digitala assistenter – frågan är bara när det ska bli allmänt accepterat i våra hem

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.