Här är allt nytt till Google Assistant för 2018

Google Assistant Logo Question

Google Assistant får en hel rad nya funktioner och förbättringar. Det avslöjas under Google I/O där vi bland annat får veta att sex nya röster släpps. att Assistant kan göra faktiska samtal för att boka möten och sittningar, samt att du slipper säga ”OK Google” för varje kommando.

  • Google Assistant kan ringa och boka bord på en restaurang
  • Sex nya röster för engelskspråkiga marknader
  • Assistant integreras med Google Maps för att ge direktioner med rösten
  • Omarbetat gränssnitt som visar din sökhistorik

Google Assistant får sex nya röster på engelska. Lanseringen av rösterna sker senare i år och en av dem är ingen mindre än själva John Legend; eller John Roger Stephens som hans egentligen namn är. De andra språken – inklusive svenska som släpps under hösten – får nöja sig med standardrösten.

En annan nyhet är att du inte längre behöver säga ”OK Google” inför varje kommando. Det räcker med att du säger det en gång per serie med kommandon. Den här funktionen kallar Google för ”Continued Conversation” och stödet ska rulla ut på alla berörda marknader inom några veckor.

Med ”Multiple Actions” kan du dessutom ge flera kommandon i samma mening. Det betyder att du kan både tända lamporna i vardagsrummet och sätta en timer i samma andetag.

Om du gärna använder en vänligare ton mot den digitala assistenten kan du snart aktivera ”Pretty Please” med Google Assistant. När du ber snällt om något kommer Assistant att ge dig en komplimang tillbaka. Det gör att du kan hålla lite trevligare konversationer som känns lite mer personliga.

Google Assistant kan ringa och boka bord åt dig

Andra förbättringar är att du inom kort kan styra små enheter med skärmar direkt via Google Assistant. Exempelvis betyder det att när du vill se recept på en maträtt kan assistenten samtidigt visa bilder eller videor på nämnda maträtten på skärmen.

Gränssnittet som visar din sökhistorik med Assistant är omarbetad för att bli tydligare och bättre, och Google Maps blir kompatibel med Assistant. Det sistnämnda betyder att du kan skicka platser till andra med rösten.

Den kanske mest spännande uppvisningen är att Google Assistant kan ringa samtal för att göra platsbokningar. Google demonstrerade tekniken som kallas ”Duplex” genom att göra flera samtal direkt från Google I/O. Först bokade de en hårklippning och därefter bord på en restaurang. Och vi måste säga att det är med kylig precision som assistenten löste sin uppgift.

Google Duplex är främst för den engelskspråkiga marknaden, så räkna inte med att vi får tekniken till Sverige den närmaste tiden. Till att börja med får vi nöja oss med att faktiskt få svenskt språkstöd, vilket väntas ske någon gång under hösten (oktober är det sagt på sina håller).

Läs mer om Google Duplex på den officiella sidan här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.