4K Netflix kommer till Windows 10 — men kraven är höga

Netflix WIndows 10

Netflix är på gång att ta sitt 4K-utbud till Windows 10. Hittills har det varit kraftigt begränsat med högupplöst film för datorer, mycket på grund av rädslan för piratkopiering, men Netflix är på gång att ändra det.


Även om 4K-utbudet är välkommet så är det troligt att du inte kan spela upp det. Netflix har nämligen valt att endast ge stöd för webbläsaren Microsoft Edge, vilket bara det betyder några procent av marknaden. Men det värsta är att du måste ha en Intel Kaby Lake-processor.

Och sådana finns det inte gott om. Faktum är att det i skrivande stund inte finns några Kaby Lake-processorer för stationära datorer än, dock har Intel nått ut med dem i ett begränsat antal bärbara datorer. Och datorerna måste ha stöd för anslutning till 4K-skärmar, så kravlistan är gediger.

Det finns en riktigt bra anledning till att Netflix kräver datorer med Kaby Lake. Äldre processorer har inte stöd för 10-bitars HEVC, den 4K-videocodec som Netflix använder. Det går givetvis också att använda nya Chromecast Ultra eller den senaste Roku-modellen som ett alternativ.

Microsoft använder stödet i sin reklam

Ett företag som uppskattar att 4K Netflix endast fungerar med webbläsaren Edge är Microsoft. Och det är kanske inte så svårt att förstå med tanke på företaget ständiga önskan att fler ska använda Edge. För att locka tittare använder Microsoft serien Gilmore Girls som det stora dragplåstret.


En annan detalj kring Edge och Netflix är att webbläsaren är den enda för Windows kapabel att spela upp material i full-HD (1080p). Chrome, Firefox och Opera är begränsade till HD-upplösning (720p) vilket få vet om. Om vi ska tro tester är Edge dessutom bäst för batteriet i bärbara datorn.

4K är framtiden tills 8K tar över men på internet går det långsammare än vanligt med att rulla ut stödet. Det krävs stor bandbredd för att hantera högupplöst video som strömmas, snabb fiberanslutning till datorn och i värsta fall dyra elektronikköp för att ens kunna visa bilden sen.