3D-ljud med Playstation 5 – om du använder hörlurar

Simulerar 3D-ljud utan att påverka grafiken

steelseries arctis 7p playstation 5 2020
Foto: SteelSeries

Playstation 5 stöder 3D-ljud – men för att höra det måste du använda hörlurar. Anledningen är att ljudkretsen Tempest 3D inte stödet stereohögtalare vid lanseringen.


Tempest 3D är en fenomenal funktion som nästan försvinner bredvid alla andra framlyfta komponenter i Playstation 5. Den nya modellen använder AMD Zen 2-processor, en grafikkrets baserad på RDNA 2 och supersnabb SSD-lagring. Och i princip alla andra komponenter har fått mycket större uppmärksamhet.

Det är synd, för Tempest 3D har stor potential att ge dig lika stor spelupplevelse som någon annan komponent i spelkonsolen. Anledningen? Bilden du ser är bara en del av känslan då ljudet kan ha minst lika stor inverkan på upplevelsen.

Vad är Tempest 3D?
Tempest 3D är en tvådelad komponent i Playstation 5 och den används för att simulera realistiskt 3D-ljud. Tempest 3D använder speciell mjukvara och delar av grafikkretsen för att göra ljudberäkningar. Det är alltså ingen separat krets på spelkonsolens moderkort. Tempest 3D kan simulera 3D-ljud utan att du förlorar kraft till grafikrenderingen av det som visas på bildskärmen.

Tempest 3D kan simulera hundratals ljudkällor vilket gör att ljudbilden blir mer realistisk än någonsin. Du får ett djupare, mer nyanserat ljud som gör att du kan positionerna saker mycket enklare.


On the PS5, you’ll be able to experience 3D Audio with the headphones that many of you already own, either through USB connection to the console, or by plugging your headphones into the DualSense wireless controller’s 3.5mm headset jack.

Det finns två sätt att nyttja Tempest 3D fullt ut. För att göra det måste du ha hörlurar och de kan anslutas via antingen 3,5mm eller USB.

Åtminstone till en början. Sony har lovat att ljudkretsen ska kunna leverera 3D-ljud till vanliga stereohögtalare i framtiden, men först en tid efter lanseringen den 19 november.

Tacksamt nog behöver du inte använda de officiella hörlurarna för Playstation 5, som är Pulse 3D Wireless. Har du egna hörlurar redan fungerar de bra så länge de har rätt anslutningskontakt.

För att dra full nytta av allt som Tempest 3D har att erbjuda krävs istället kompatibla hörlurar, exempelvis ovan nämnda Pulse 3D Wireless. Även helt nya SteelSeries Arctis 7P har rätt stöd.