Microsoft xCloud släpps i webbläsaren till iOS och iPadOS (oktober 2020)

microsoft xcloud controller games 2020

Microsoft lanserar speltjänsten xCloud i webbläsaren på iOS och iPadOS. Apple har notoriskt vägrat tycka om speltjänster som appar i App Store, och då hittar de istället lite krångligare vägar runt reglerna.

Därför kommer Microsoft att göra en version av xCloud som fungerar i webbläsaren istället för att släppa en app. Den nya lösningen är under utveckling och kommer att släppas under nästa år.

Parallellt med att skapa en webblösning så arbetar Microsoft även på en officiell app för xCloud. Anledningen är att företaget vill vara redo om Apple faktiskt ruckar lite på sina regler så att speltjänster kan existera på App Store.

“We absolutely will end up on iOS. We’ll end up on iPhones, and iPads with Game Pass.”

Phil Spencer, Microsoft

Fördelen med webblösningen är att 1) du slipper installera en app och 2) du kan använda vilken webbläsare du vill. Givetvis är alla webbläsare till iPhone och iPad begränsade eftersom de använder en grund i Safari. Men vill du köra Chrome, Edge eller Firefox istället för Apples så kan du åtminstone göra det.

Strömmande speltjänster på Apples prylar inte något helt kontroversiellt. Amazon arbetar tillsammans med Apple för att ta bolagets nya speltjänst Luna till iOS och iPadOS.

Här kan nämnas att speltjänster som strömmar spel visserligen får finnas på App Store i teorin, men att varje enskilt spel måste kontrolleras av Apple vilket gör det praktiskt omöjligt. Microsoft xCloud, Nvidia Geforce Now och Google Stadia har hundratals spel vilket omöjliggör ett appsläpp.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.