35 600 studenter byter från Google G Suite till Microsoft Office 365

Office 365 Macbook Pro Touch Bar

När Kennesaw State University byter leverantör för e-post och molnlagring betyder det at 35 600 studenter går från Google G Suite till Microsoft Office 365.

Ett inte obetydligt arbete ligger nu framför IT-personalen som ansvarar för att bytet ska gå så smärtfritt som möjligt för de tiotusentals studenterna. Att byta från en plattform till en annan ger i regel en mängd utmaningar, som att delade filer inte längre går att nå och hela gränssnittet ändras.

Tacksamt nog finns automatiska system på plats för att migrera allt som behövs så smidigt och snabbt som möjligt. Och bytet beräknas spara in en hel del pengar åt Kennesaw State University som ska ha fått en bra deal av Microsoft.

Plattformsbytet gör att studenterna får en ökad storlek på inkorgen för e-postmeddelanden, från 3GB som tidigare till hela 50GB. E-postsystemet används tillsammans med KSUmail som drivs av Outlook och Exchange.

KSUmail är universitetets egna mjukvara för att samla e-post, kalender och andra tjänster på ett och samma ställe. Samtidigt får studenterna tillgång till Office 365 samt OneDrive istället för G Suite och Drive.

München byter från Linux till Windows

Det här är inte första gången som vi hör om organisationer och skolor som byter från Google till Microsoft. Vi på Tekniksmart använder Google G Suite dagligen och är mer än nöjda med vad Google erbjuder, men för större organisationer kan det tillkomma stora extrakostnader i form av utbildning och lägre produktivitet i en ovan miljö.

Fråga bara tyska staden München som tidigare i februari började planera för en återgång från Linux till Windows. Här pratar vi så klart byte av operativsystem och inte produktivitetssviter, men principen är densamma.

När München först presenterade sin övergång från Windows och Office 365 till Linux och OpenOffice (senare LibreOffice) under 2006 fick planerna stor uppmärksamhet. Men efter en tid också stor kritik internt då de cirka 15 000 anställda inte lyckades hantera övergången på ett bra sätt, något som bekräftas av stadens HR-avdelning i samband med den nya planeringen att återgå till Windows och Offie 365.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.