Opera Max läggs ner — har tagits bort från Play Store

opera-max-android

Opera Max lanserades i februari 2014 som en gratis VPN-tjänst för mobila användare. Applikationen kunde laddas ner från Google Play Store och komprimerade all data över mobilnätet för att spara på dataförbrukningen.

  • Samsung Max ersätter Opera Max
  • Samsungs app fungerar endast med tillverkarens egna telefoner
  • Förinstalleras på telefoner ur Galaxy A- och J-serierna
  • Läs mer om Samsung Max här

Många användare uppskattade Opera Max då den drygade ut surfpotten och drygade ut de där extra megabyten som behövdes för att klara månaden. Speciellt på uppstartsmarknader som Indien.

Förutom att skydda användarens integritet med en VPN-tjänst och komprimera data över mobilnätet uppdaterades Opera Max förra året med fler funktioner. Som att kunna blockera annonsspårare i mobiltelefonen.

Tyvärr så kommer utvecklaren bakom Opera Max att stänga ner applikationen helt inom en snar framtid, och den har redan tagits bort från Google Play Store.

Anledningen är att utvecklaren istället vill fokusera på webbläsaren Opera i framtiden. Målet är att få ett snävare fokus på ett mindre antal produkter, och även om Opera Max säkert hade sina fördelar så kan vi inte annat än hålla med om att de tagit ett bra beslut.

Inga fler uppdateringar till Opera Max – lämnas åt Samsung

Det kommer inte att släppas några fler uppdateringar till Opera Max framöver och den som fortfarande har applikationen installerad på sin telefon eller surfplatta kan använda den ytterligare ett tag. Opera har valt att behålla tjänsterna bakom applikationen aktiva ett litet tag till.

Om du använder Opera Max rekommenderar vi dock att du snarast hittar andra lösningar som ersätter funktionerna. Google Play Store har många trevliga lösningar värda att prova, men testa försiktigt då Android är känd för sina många malware-appar som gör mer skada än nytta.

Har du några favoriter från Google Play Store som du vill dela med dig av? Skriv en rad i kommentarsfältet och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.