3 sätt Nintendo Switch låser in lagringen på konsolen

Nintendo Switch

Nintendo Switch är en superhet spelkonsol just nu. Många vill köpa Switch men inte alla har fått möjligheten att lägga vantarna på ett exemplar — och kanske är det ingen dum idé att vänta lite tills Nintendo löser en del av inlåsningen som Switch är drabbad av.

Nintendo arbetar stenhårt för att förhindra piratkopiering och ser gärna att all mjukvara och hårdvara är extremt hårt hållen. Det betyder att du som användare inte får göra en del saker som skulle kunna göra Switch roligare. Som att ta med spel till kompisar och spela där på deras konsol istället.

Eller att spara sparfilerna i molnet för att förhindra problem om konsolen skulle rasa ihop. Tänk själv att förlora 100 timmars speltid bara för att lagringsutrymmet i din Switch går sönder? Och så finns inget i molnet att hämta tillbaka, likt vad man kan göra med Xbox och Playstation.

Nej, Nintendo har varit riktigt dumsnåla i sitt tänkande kring säkerheten för att stoppa piratkopieringen, och det bör du veta om du ska köpa en Switch. Här är tre saker som Nintendo begränsar med nya Switch-konsolen.

  1. Om du vill spara vart du är i ett spel med en så kallad sparfil kan den endast läggas på din spelkonsols interna lagringsutrymme. Det är inte möjligt att säkerhetskopiera den till molnet eller ens ett microSD-kort för ökad säkert. Det betyder att om något går fel med din Switch, då ryker alla sparfiler och du får börja om. Med alla spel.
  2. Du kan inte ta ett microSD-kort från en Switch till en annan utan att omformatera kortet. Det gör det omöjligt, eller åtminstone väldigt svårt, att ta med sig sparfiler och spel till andra konsoler. Inte ens om du loggar in på den andra spelkonsolen först med ditt Nintendo-ID.
  3. Nerladdade spel är låsta till en Switch åt gången. För att kunna använda dina köpta spel måste du aktivera dem mot en spelkonsol och vill du byta måste denna avregistreras hos Nintendo. Sen kan du ladda ned dina spel till en ny Switch och köra, men inte utan att krångla förstås.

För många kommer det här givetvis inte att vara ett problem. Många köper sin spelkonsol och sen stannar den i hemmet. Utan behov att flytta spel mellan konsoler eller liknande.

Du bör dock vara medveten om begränsningarna som Nintendo lagt in så du inte får en chock första gången du vill göra något som är stoppat. Som att säkerhetskopiera sparfilerna på ett smartare ställe eller dylikt. Något Nintendo absolut borde göra möjligt med en framtida uppdatering.

Om den japanska speljätten tar sitt förnuft till fånga i framtiden återstår att se, men vi hoppas givetvis på en uppdatering som tar bort dessa onödiga restriktioner från Switch.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.