3 länder som tillämpar extrem censur

censorship 610101 1280

Integriteten på Internet har länge varit hotat och på den senaste tiden har både regeringars och företags överträdelser bara ökat. Antalet skandaler ökar ständigt och Facebook och Google verkar vara inblandade i den ena skandalen efter den andra. Men det är lätt att glömma att västvärlden ändå inte är så pass censurerade som en del länder i öst. Medborgare som nekas tillgång till information är en kränkning av högsta nivå. Det motverkar ett fritt informationsflöde och hjälper regeringar trycka sin propaganda i ansiktet på medborgarna. Följande tre länder tillämpar den mest extrema censuren i världen.

Internets 3 största fiender

Nordkorea toppar listan, något före Kina. Endast omkring 4% av befolkningen har Internet och alla webbplatser är övervakas av regeringen. Speciellt tillstånd krävs för att få tillgång till Internet and det används endast av regeringspersoner och utlänningar. Apple, Sony och Microsoft är inte tillåtna att föra in sina produkter i Nordkorea. Som ni säkert förstår så tillåts ingen e-handel för vanliga medborgare och deras frihet är väldigt begränsad.

Medan Nordkorea är den mest restriktiva i form av tillgång till Internet så har Kina den mest rigorösa Internetcensuren i världen. Kina blockerar ett flertal av grundläggande webbplatser, över 6 miljoner totalt, och det inkluderar i princip alla typer av Google produkter men också Youtube, Dropbox, alla nyhetssajter från väst, Wikileaks och alla större webbplatser. Den kinesiska regeringen tar bort material de inte gillar, filterar sökningar samt övervakar webbaktivitet. Sökningsfraser som Tiananmen square dirigeras om till kommunistvänliga webbplatser, ett sätt att skriva om historien.

Det är många som slås om tredjeplatsen. Burma, Kuba och Iran är alla utmanare när det kommer till censurering av Internet. Men tredjeplatsen går ändå till Saudiarabien. Saudiarabien dirigerar alla webbsökningar genom en proxy där all trafik skickas genom ett filter. Det finns två listor som blockerar webbplatser. En blockerar alla sajter som anses vara ”omoraliska”. ”Omoraliskt” material kan leda till fängsling eller kroppslig bestraffning. Den andra listan blockerar webbplatser som är kritiska mot regeringen. 2006 blockerades Wikipedia och Google Translate. 2011 krävdes att nyhetssajter och bloggar ansökte om en speciell licens.

Lösningen

Det enda sättet att ta sig runt övervakning på nätet är med hjälp av en högkvalitativ VPN, som t.ex. Express VPN eller HMA VPN. Du kommer bli tilldelad en annan IP-adress och dina sökningar kommer att krypteras. Du kan e-handla utan problem och surfa fritt utan att oroa dig att någon övervakar dig och vad du gör på Internet. Det finns inget sätt för din Internetleverantör att spåra dig när din information kastas om med en VPN. Om en regering vill ha din information måste de kontakta din VPN och med största sannolikhet dra dem inför rätta i en domstol. En VPN är det bästa sättet att undvika övervakning på Internet. Dedikerade leverantörer som du behöver betala för är värt det. De är mycket bättre än de gratisvarianter och webbläsartillägg som finns ute på webben.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.