Sony NEX-serien är en kompetent kameraserie med bra modeller och i flera fall utmärkt optik. I skrivande stund favoriserar jag NEX-6 som är en riktig höjdade med fasdetekterande autofokus och en riktigt bra 16-megapixelsensor. Tillsammans med SEL50F18 eller SEL35F18 är den helt suverän att ta med.
Men vad nu om man precis har fått sin kamera med tillbehör och inte riktigt vet hur man ska komma igång? Kanske har man alltid fotograferat i kameraläget P, som i det närmaste är ett helautomatiskt läge, eller kommer från en titta-och-tryck-kompaktkamera? Det är inte så svårt som man kan tro!
Tips #1: Fotografera i det manuella läget (M)
För att lära sig kameran är det bästa att fotografera helt manuellt. Personligen skulle jag föredra bländarprioritet (A), men för att komma igång och börja se med egna ögon hur ändringarna bör göras så är manuellt bäst. Här kan man vara riktigt kreativ och verkligen spela ut sin roll som fotograf på bästa sätt.
Glöm inte att våga testa. Kameran går inte sönder för att man gör en inställning i menyerna och i värsta fall kan man alltid återställa till fabriksinställningarna igen. Det kan vara lite skrämmande att gå manuellt, men testa dig fram och våga ändra, trycka, pilla, skriva, böja på knäna, lägga dig ner, gå närmare, etc…
Tips #2: Justera inställningarna i rätt ordning
Börja alltid med att ställa in ISO-värdet. Om man är utomhus är ISO 200 eller ISO 400 utmärkta val att böja med. Notera att ett högre ISO-värde ger en snabbare slutartid – så skruva upp ISO-värdet tills du har en slutare på minst 1/80s eller 1/160s beroende på hur snabbt ditt objekt rör sig (eller inte gör det).
Efter ISO-värdet ställer du bländarvärdet (A). Här bestämmer du alltså hur mycket av ditt objekt och bakgrund som ska vara i och ur fokus. Vid ett porträtt ska bakgrunden vara så suddig som möjligt, så f/1.8 eller f/2.8 är bäst. Vid gatufotografering är det bättre med f/5.6 till f/8 – så testa dig fram.
Slutligen är det slutarvärdet (S) som ska ställas in. Var försiktig så du inte väljer en hastighet som är för långsam då det är lätt att få skakoskärpa då. Flera av Sonys objektiv har märkningen OSS vilket är inbyggd bildstabilisering och dessa tillåter lägre slutartider än vanligt.
Tips #3: Fotografera i RAW
De absolut största möjligheterna från kameran får man ut när man fotograferar i RAW. Råformatet som används sparar betydligt mer information av det som kommer in till kamerasensorn och sparar inte en komprimerad JPEG som är förstörande. Man kan alltså återskapa mer detaljer i efterhand med exempelvis Lightroom, Aperture eller liknande bildredigerare.
Det finns mängder av tips och råd på internet som bara väntar på att få lära dig om hur man hanterar en kamera. De tre tipsen ovan är ytterst grundläggande och jag rekommenderar att du helt enkelt tar din kamera och går en runda – varje dag och tar nya bilder!
Lämna ett svar
Visa kommentarer