16 miljoner såg nya Game of Thrones — första avsnittet Dragonstone slog alla rekord

gameofthrones-season7-starks

Premiären av sjunde säsongen med Game of Thrones kunde ha gått bättre. Fler än 16 miljoner rattade in avsnittet, varav 10.1 miljoner såg livesändningen och ytterligare 6 miljoner kollade via filmtjänster som HBO Nordic.


Det kan jämföras med säsongsfinalen av sjätte säsongen som ”bara” nådde 8.89 miljoner tittare på livesändningen. Det kommer också bli intressant att se hur många som valde att se avsnittet via olika torrenttjänster.

Game of Thrones har med åren vuxit till en enorm pengamaskin i takt med att serien uppmärksammats världen över. Pilotavsnittet som visades i april 2011 hade låga 2.22 miljoner tittare — så vi har en ökning på över 400 procent på sex år.

HBO har minskat ner säsongens antal avsnitt till bara sju och med det komprimerat berättelsen rejält till bara ett fåtal timmar. Med det sagt så har serien också gradvis blivit mer intensiv och när grupperingarna i Game of Thrones dras allt närmare varandra ökar spänningarna på alla fronter.

Små spoilers härifrån, om du inte vill läsa något om sjunde säsongen är det dags att sluta läsa.


De som skrev manuset till sjunde säsongen, och inte minst första avsnittet, har tydligt visat att det drar ihop sig till ett enormt slag mellan de olika grupperingarna. Lannister-familjen sitter i en rävsax utan dess like med Jon Snow i norr och Daenerys Targaryen med sin arme från öster.

Lannisters enda återstående allierade i Frey-familjen är i det närmaste oskadliggjord tack vare Arya Stark vilket lämnar dem sårbara när de som minst behöver det. Vi vet att Arya Stark skar halsen av Walder Frey så enda förklaringen till varför han ses vid liv i första avsnittet är att det egentligen är Arya Stark som kan ta skepnaden av andra människor.

Samtidigt har Sansa Stark vuxit rejält från den glada och optimistiska flickan till en cynisk och kall kvinna. En kvinna som beundrar motståndaren Cersei och som inte är rädd att erkänna det för Jon Snow. Dragonstone är avsnittet som visar karaktärernas styrkor och svagheter inför de kommande sex avsnitten.

Frågan är nu, hur kommer de att användas mot varandra och vilka står på benen när säsongen når sitt slut? Vad tror ni?