150 megapixel på ny rekordsensor – GMAX3005

gpixel-150-megapixel-gmax3005

TowerJazz och Gpixel har tillsammans utvecklat en ny kamerasensor med upplösningen 150 megapixel.


Det är ett monster till sensor i FF-formatet som inte är tänkt att släppas för kommersiellt bruk. Istället är det forskning och medicin som gäller – då med långa exponeringar utan extra kylning som är ett tungt dragplåster.

Modellen i fråga heter GMAX3005 och ge riktigt låga brusnivåer under 4e-, ha ett dynamiskt omfång på 75.4dB (12.5 evs) och vara av typen CMOS. Vidare är sensorn monokrom (vilket ger skarpare resultat än med Bayern RGB-filter som med flesta sensorer annars har) och drar mindre än 2.5W vid bruk.

Bland anledningar som pekar på att 150 megapixel inte är tänkbart för vanliga kameror idag finns den extrema kostnaden för att utveckla och tillverka högupplösta kamerasensorer i den här klassen. En annan sak är att filstorlekarna blir abnormt stora och tunga att redigera för att inte säga otacksamma att spara i större mängd.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.