15 miljoner konton läckta från Kickstarter & Bitly — informationen sprids på internet

Hacker Attack 800px

Redan 2014 meddelade de populära webbtjänsterna Kickstarter och Bitly att de hackats. Mängder konton blev i ett slag sårbara och hackarna kom undan med hela 15 miljoner kontouppgifter.

Efter händelserna blev det tyst kring händelsen och kontouppgifterna verkade inte dyka upp någonstans på internet — förrän idag. Enligt webbsajten Have I Been Pwned finns samtliga 15 miljoner konton nu tillgängliga via allehanda webbsajter.


Det betyder att den som inte bytt e-postadress och lösenord på andra webbsajter med samma säkerhetsuppgifter nu är mer i farozonen än någonsin för att bli hackad.

Om du vet med dig att dina gamla lösenord från 2014 hänger med på fler sajter idag, då är det mer än hög tid att byta dem. Ett tips är att använda Lastpass eller 1Password för lösenordshantering. Med dem kan du sedan skapa avancerade och svårknäckta lösenord som enkelt sparas undan på ett säkert sätt.

I det stora handlar det om att aldrig någonsin återanvända samma lösenord på flera ställen. Och om du kan aktivera tvåstegsverifiering bör du absolut göra det. Viktigast är att ditt e-postkonto och Facebook är väl skyddat från intrång; om okända får åtkomst till dessa kan de göra extrem skada på den drabbade.

Med tjänsten Have I Been Pwnd kan du se om din e-postadress är involverad i både aktuella och gamla hackerattacker där kontouppgifter cirkulerar på internet.

Fyll i din e-postadress, klicka på knappen ”pwned?” och skrolla ner. Vilka webbsajter har dina uppgifter läckt ifrån? Notera att det inte nödvändigtvis betyder att du är i farozonen bara för att din e-postadress finns med i läckta databaser. Det ger dock en bra vink om hur drabbad du kan vara och berätta vilka lösenord som måste bytas.

Dessutom kan Have I Been Pwnd berätta om gamla konton som du kanske vill stänga på tjänster som inte längre är aktuella för dig. Har du provat tjänsten? Skriv en rad och berätta om du är drabbad, eller kanske klarade du dig denna gång?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.