1 TB lagring i mobiler från Samsung

Samsung 1 TB eUFS
Samsung 1 TB eUFS

Samsung har börjat tillverka lagringskretsar på 1 TB för mobiltelefoner. Och vi kan sannolikt vänta oss dem i de kommande flaggskeppstelefonerna Galaxy S10 och Galaxy S10+.

Har har knappt gått ett år sedan Samsung började tillverka lagringskretsar på 512 GB – och nu avslöjar den sydkoreanska tillverkaren att de dubblar mängden. Mobiltelefoner med upp till 1 TB lagring av typen Universal Flash Storage (eUFS) ska kunna köpas inom en överskådlig framtid.

Lagringskretsen möjliggjordes genom att placera 16 lager av 512-gigabit (Gb) V-NAND flashminne ovanpå varandra. Dessa styrs av en nyutvecklad och Samsung-tillverkad kontrollkrets.

Gigabit är inte samma sak som Gigabyte. Den förstnämnda räknas i bit, den andra i byte, och båda är ett mått för storlek. Eftersom 1 byte är samma som 8 bits betyder det att varje lager med 512 gigabit flashminne är samma som 64 gigabyte.

  • 1 byte = 8 bits
  • 1 megabyte = 1 024 bytes
  • 1 gigabyte = 1 024 megabytes

Hastigheten på den nya lagringskretsen är minst sagt rejält tilltagen. Vid läsning kan du få upp till 1 000 MB/s medan skrivning till kretsen ger maximalt 260 MB/s. Teoretiska siffror givetvis, så räkna med något lägre än så i praktiken.

”1 TB eUFS väntas spela en kritisk roll för att ge en mer notebook-liknande upplevelse till nästa generations mobiltelefoner.”

Cheol Choi, Samsung Electronics

I takt med att mobiltelefonerna blir allt mer avancerade med högre upplösning på kamerorna och snabbare inspelning av 4K-video så ökar också behovet av mycket lagringsutrymme. Men 1 TB är tveklöst långt mer än de absolut flesta behöver idag.

Samsung Galaxy Note 9 är ”1TB ready”

Om du behöver lagra alla dina filmer och musikalbum direkt på mobiltelefonen så finns ett behov, men annars kommer du troligtvis aldrig att fylla hela utrymmet.

Här kanske du är lite fundersam om du har sett marknadsföringen kring befintliga Galaxy Note 9. Var inte den märkt som ”1TB ready” kanske du undrar? Och det stämmer – Samsung märkte den faktiskt som redo för 1 TB. Modellen använder inbyggd lagring på 512 GB, och har stöd för microSD-kort på upp till 512 GB.

Nu återstår bara att se när Samsung släpper sina första mobiltelefoner med 1 TB lagring. Det ryktas att Galaxy S10 Plus ska få möjligheten och det får vi reda på den 20 februari. Frågan är – hur mycket kommer vi att få betala, och är det värt tusenlapparna?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.