Zeiss Touit 50mm f/2.8 för Sony E – ny firmware löser långsam slutare

zeiss-touit-50nn-f28

Zeiss har uppdaterat objektivet Touit 50mm f/2.8 med ny firmware.

Det är ingen stor uppdatering men ändå en välkommen sådan då den löser två problem som drabbat användarna.

Först ut är den märkbara fördröjning av slutaren som ibland sker när man tar en bild med blixten aktiverad. Oacceptabelt givetvis och så tycker även Zeiss som löser detta med nya mjukvaran.

Den andra lösningen fixar problemet med jagandet efter en fokuspunkt i fotograferingsläget AF-C. Detta ska nu ha minskat ordentligt och ge klart bättre resultatet vid kontinuerlig autofokus.

Kan inte uppdatera själv

Ett problem med nya mjukvaran är att användarna inte kan uppdatera objektivet med den själva. Istället måste man skicka iväg objektivet till ett servicecenter för Zeiss och närmast i Europa är Carl Zeiss AG i Tyskland.

Det betyder alltså att man måste packa ner sitt objektiv och för egen kostnad skicka iväg det. Därefter är det bara att vänta och hoppas på snabb hantering. Nämnvärt är också att man aldrig kan återställa mjukvaran i objektivet till en äldre version, så när nya är installerad så är den absolut.

Fenomenal kvalitet

sony-sel35-f18-nex.jpg
Sony E 35mm f/1.8 OSS

Jag har testat flera Touit-objektiv och kan enkelt konstatera att de håller extremt hög kvalitet vad gäller byggkonstruktionen. Objektiven har bra tyngd, rätt material för den där exklusiva känslan och sitter som gjutna på såväl Sony E som Fujifilm X.

Det som talar emot Touit-serien är just det faktum att man måste skicka in objektiven varje gång man måste göra en uppdatering och även den höga prislappen som sällan rättfärdigar de optiska egenskaperna – åtminstone om man jämfört med de betydligt billigare alternativen. Ett exempel är Zeiss Touit 32/1,8 som vid en jämförelse med Sony E 35/1,8 OSS inte alls är övertygande. Trots prislappen som är nära det dubbla.

Touit fick stor uppmärksamhet när Zeiss presenterade dem – den uppmärksamheten rättfärdigades tyvärr inte på många punkter. Har ni köpt ett Zeiss Touit för Sony E eller Fujifilm X? Skriv gärna en kommentar och berätta vad ni tycker om dem!

Läs mer på den officiella firmware-sajten från Zeiss.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.