Fujifilm X100T – är ersättaren av X100S på gång?

fujifilm-x100t-exif-lackt

Fotografen David Hobby laddade nyligen upp bilder till sitt konto på Flickr där EXIF-informationen pekade på att han använt en hittills okänd kameramodell – Fujifilm X100T.


Det är den ryktat kommande efterföljaren till befintliga X100S och en hett efterlängtad kamera. Även om själva EXIF-informationen inte berättar speciellt mycket om modellen så säger den åtminstone att kameran är under test och kan vara på gång.

Tidigare information om X100T pekar på att Fujifilm behåller sin sensor av typen X-Trans men skruvar upp upplösningen ytterligare, från 16 megapixel till 24 megapixel. Det i sin tur betyder större möjligheter att beskära bilderna, bättre detaljrikedom och förhoppningsvis att bruset i bilderna inte går upp alltför mycket.

Fler fasdetekterande fokuspunkter

Andra detaljer från tidigare läckor är att fokussystemet ska vara snabbare än det i X100S, skärmen på baksidan ska gå att vrida och optiken ha förbättrats – om än fortfarande ha brännvidden 23 millimeter (motsvarande på 35mm-system). Det ska även finnas en bättre elektronisk sökare och fler punkter för fasdetektering.

Till sist kan vi berätta att kameran eventuellt kan bli officiell inom fyra till sex veckor. Om man är på gång att köpa kamera så kanske det är värt att avvakta en månad och se vad som är på gång, åtminstone om X100S lockar idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.