Zeiss Otus 55mm f/1.4 – här är första recensionen!


zeiss-otus-55mm-f14-liggande

Äntligen har den första recensionen av Zeiss Otus 55mm f/1.4 APO-Distagon släpps och det är B&H som når ut med sin text innan alla andra. Recensionen är inte fullt så teknisk som så många andra och saknar därför alla tabeller, staplar, diagram och mätningar som annars är brukligt – istället har man valt att fokusera på den praktiska upplevelsen och den låter riktigt positiv.

Tur är väl det med tanke på vilken prislapp som det här objektivet har, något annat skulle inte vara mer än en ordentlig besvikelse. Zeiss Otus 55mm f/1.4 APO-Distagon  är, tillsammans med en Nikon D800 som användes i testet, ett skarpt objektiv som hanterar bildernas hela omfång på ett mycket bra sätt. Hörnen är skarpa och även fullt öppen presterar optiken utmärkt.

Det som kanske lockar mest ändå är den övergripande prestandan som B&H finner mer än utmärkt. Upplösningen i glaset (ja, det är inte bara om sensorn som det pratas upplösningar) påstås vara så bra att objektivet är framtidssäkrat för 60, 70 och 80 megapixelkameror när de dyker upp. En annan sak som utmärker sig är den 3D-känsla som många vill ha – att objektet i förgrunden sticker ut.

Vidare kan nämnas att solblänk hanteras på ett bra sätt, vignetteringen är näsan obefintlig, kontrasten bra även fullt öppen och porträtt tas helst från f/2.8 för att slippa problem med sylvass skärpa. B&H har mycket att säga om Zeiss Otus 55mm f/1.4 APO-Distagon, så istället för att skriva om precis allt som de nämner om objektivet så hänvisar jag till deras kompletta recension här.