Xiaomi samlar stora mängder data om mobilanvändarna –

Xiaomi Logo

Xioami samlar stora mängder data om sina användare. Det påstår säkerhetsforskaren Cirlig som säger att information från Xiaomis webbläsare Mi Browser Pro och Mint spårare användarna och skickar data till tillverkaren.


Säkerhetsforskaren säger att alla sökfrågor som skrivs i webbläsarna Mi Browser Pro och Mint sparas, skickas till Xiaomi och analysers. Oavsett om du är i ett inkognito-läge eller inte.

Genom att analysera datainsamlingen från flera Xiaomi-telefoner – bland annat Mi 10, Redmi K20 och Mi MIX 3 – kunde Cirlig säkerställa att det inte bara var ett misstag på en telefon eller modell.

Xiaomi har svarat på kritiken om datainsamlingen och de erkänner att information samlas om användarna.

Enligt tillverkaren anonymiseras all data och användarnas påstås dessutom godkänna insamlingen innan den påbörjas. Dessutom förnekar Xiaomi att de samlar data i webbläsarnas inkognito-läge.


Cirlig har dock bevisat att Xiaomi ljuger om insamlingen i inkognito-läge. I en video demonsterar han hur det går till och visar hur sajtinformation från inkognito-läget i en webbläsare skickas rakt till Xiaomi.

Xiaomi: Alla andra gör det så då får vi också

Som svar på videon väljer Xiaomi att inte förneka vidare, men säger istället att ”insamling av anonymiserad data från webbläsare är en av de mest vanliga lösningarna som anammats av internetföretag”.

Xiaomi säger alltså att bara för att alla andra gör det så får de också göra det.

Vidare har Cirlig kritik mot hur Xiaomi påstår att all data är anonymiserad. Genom att kombinera metadata från mobiltelefoner med datainsamling i webbläsaren menar säkerhetsforskaren att Xiaomi enkelt kan koppla ihop användare med specifik webbläsardata.

My main concern for privacy is that the data sent to their servers can be very easily correlated with a specific user

Vidare säger Cirlig att Xiaomi övervakar sina egna appar och varje beröring som sker på skärmen. En intressant detalj är att standard-appen för musikuppspelning från Xiaomi identifierar alla låtar som spelas och skickar till tillverkaren. Även det här är något som Xiaomi erkänner och de säger att bolaget Sensors Analytics som samlar datan åt dem anonymsierar och lagrar allt på Xiaomis egna servrar.

Läs mer om nyheten på Fossbytes.com här.