WordPress 3.9 bjuder på många efterlängtade nyheter

wordpress-logo

WordPress 3.9 släpps i april och med den följer ett antal riktigt efterlängtade förbättringar som utvecklarna har arbetar på den senaste tiden.

Med en första betaversion bjuds våghalsar, utvecklare och nyfikna på möjligheten att testa den nya versionen och rapportera alla buggar som hittas. Tänk bara på att aldrig installera en betaversion på en webbsajt som är aktiv och i bruk då det kan finnas problem som bryter kompatibiliteten med tillägg och annat.

Vad är det då som är nytt i WordPress 3.9 och varför ska vi bry oss? Här är en lista på allt som rapporterats vara nytt från utvecklarna:

  • TinyMCE är den visuella redigeraren som används i WordPress och den har fått sig en välkommen uppdatering till v4.0. Det ska nu vara mycket enklare att klistra in material från Word då resultatet inte längre är undermål med den nya versionen. Samtidigt försvinner alternativet ”Paste from Word” då den inte längre behövs och hanteringen av markup har blivit optimerad.
  • Dra och släpp bilder direkt från skrivbordet till redigeraren i WordPress så laddas dessa upp på servern helt automatiskt. Det har även blivit mycket enklare att redigera dessa i redigerare och man behöver inte längre arbeta i ett nytt fönster vid rotering eller beskärning.
  • Widgets har fått en förhandsvisning som direkt visar resultatet av dina ändringar. Man kan även ladda upp, hantera och beskära headers utan att lämna förhandsgranskningen. Även galleriet har fått förhandsgranskning för smidigare arbete – ladda upp några bilder och testa själv!
  • Temainstalleraren har fått sig ett grafiskt lyft då den fått en omarbetning för att se ut som temaväljaren i WordPress 3.8. Trevligt – ja. Nödvändigt – vad tycker ni?
  • Spellistorna för ljud/video har förbättrats med en ny playlist-shortcode som ersätter befintliga audio-shortcoden.

Alla uppdateringar till WordPress följs med stort intresse från hela gemenskapen kring plattformen och så även gällande WordPress 3.9. Det här är en klart välkommen uppdatering som kommer att snabba upp både mitt och andras arbeta på flera punkter – fortsätt så WordPress!

Läs mer om WordPress 3.9 här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.