Withings Scanwatch är en hybridklocka med EKG & lång batteritid

withings scanwatch 2020 app

Withings har lanserat hybridklockan Scanwatch som kan mäta ditt EKG och syresättningen i blodet. Scanwatch ansluts till en mobiltelefon för att synkronisera data och påminner en hle del om befintliga Steel HR från 2018.

  • Cirkapris från 2 600 kronor
  • EKG och mätning av syresättning i blodet
  • Upp till 30 dagars batteritid
  • Mekanisk urtavla med digital skärm

Vad är Withings Scanwatch?

Withings Scanwatch är en så kallad hybridklocka. Det betyder att själva urtavlan är mekanisk men att modellen har en digital skärm som kompletterar för smarta funktioner. Scanwatch är inte lika funktionell som många smartklockor, men gör alla de vanliga mätningarna för aktiviteter, träning och dylikt. Bland annat EKG och syresättning är viktig hälsodata som kan hjälpa dig att identifiera hälsoproblem.

Vilka är styrkorna med Withings Scanwatch?

withings scanwatch 2020 app fullstor

Scanwatch är en stilren och praktisk hybridklocka som har utseendet från en klassisk, analog klocka men med smarta funktioner för aktivitetsmätning av hälsodata.

Det är den stora säljpunkten med Scanwatch.

Den lilla skärmen är begränsad och kan inte visa speciellt mycket data. Du kan få aviseringar om meddelanden och inkommande samtal, se indikationer när hybridklockans sensorer gör olika mätningar och mer.

För att se avancerad data och hur dina värden ser ut över tid måste hybridklockan anslutas till en mobiltelefon. Med Withings app för Android och iOS får du tydliga och lättförståliga grafer som kan delas med exempelvis läkare.

Här är några av de mätvärden som Withings Scanwatch kan spara åt dig:

  • Rörelseinformation som antal steg, avstånd och antal trappor
  • Pulsmätning, EKG och syresättning av blodet
  • Sömninformation
  • Exakt position med inbyggd GPS i Scanwatch

Withings Scanwatch är gjord för aktiva människor som vill mäta mycket för att få många hälsopunkter att titta på helt enkelt.

Varför gör man EKG och mätning av syresättningen i blodet?

withings scanwatch 2020

EKG mäter man för att upptäcka hjärtsjukdomar och störningar i hjärtats rytm. Bland annat går det att se tecken på hjärtinfarkter, förmaksflimmer och blockader. EKG betyder elektrokardiogram och innebär att man undersöker hjärtats elektriska aktivitet.

Mätning av syresättningen i blodet görs med en syremätare, en så kallad pulsoximeter. Mätningarna kan ge indikationer på sömnapné som i sin tur kan leda till typ II diabetes och högt blodtryck. Det är dock inte alla som drabbas av földjsjukdomar.

Tänkt på att sensorerna i Withings Scanwatch endast ska användas för att få indikationer på eventuella problem, och inte tas som definitiv fakta. En hälsokontroll på sjukshuset är alltid det bästa valet om du vill ha säkra mätresultat och expertis som ser till att du får rätt information.

Withings Scanwatch vs andra smarta klockor

Scanwatch är knappast den smartaste klockan på marknaden. Den har ju till och med mekaniska visare och allt, så varför skulle den vara intressanta för någon under 2020?

Svaret är enkelt – det är inte alla som vill ha en fullt digital klocka på handleden.

Många är ute efter något tunnare och mer stilrent med längre batteritid. Och som dessutom kan göra alla aktivitetsmätningar som en smartklocka kan, utan att man behöver ladda den efter varje natt. Upp till 30 dagars batteritid utlovar Withings.

Withings Scanwatch finns i två varianter och släpps under sommaren 2020:

  • 38mm: 2 600 kronor
  • 42mm: 3 150 kronor
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.