Windows 11 22H2: Problem att kopiera stora filer (långsamt)

Windows 11

Microsoft har bekräftat att det finns ett problem med den senaste, stora uppdateringen till Windows 11. Om du har 22H2 på datorn och försöker kopiera stora filer så kan processen ta mycket längre tid än normalt.

Enligt Microsoft så finns risken att du upplever upp till 40 procent långsammare filkopiering om filerna är stora. Jämfört med innan uppdateringen till Windows 11 22H2. Och då handlar det om filer på åtskilliga gigabyte.

Buggen upplevs främst när du kopierar filer över SMB från en annan lagringsenhet än inom den egna hårddisken på datorn. Exempelvis om du kopierar eller flyttar en ISO-fil från en sekundär dator eller NAS-enhet.

Dock rapporterar webbsajten Neowin att även intern flytt eller kopiering av filer inom egna datorn kan uppvisa prestandaproblem med långsamma kopieringshastigheter.

Kopieringsbuggen i Windows 11 kan lösas temporärt med robocopy och xcopy

Om du har en äldre version än Windows 11 22H2 på datorn så bör du inte påverkas av kopieringsbuggen i senaste uppdateringen. Det är bäst att avvakta lite och se om Microsoft fixar problemet med en buggfix inom det närmaste.

Microsoft arbetar just nu med att undersöka problemet för att se hur det kan lösas.

Ett tips på hur prestandaproblemet går att lösa temporärt är att använda Robocopy eller Xcopy, då med parametern ”/j”. Det är dock mest för avancerade användare och vår rekommendation är att du avvaktar Microsofts fix.

Via Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.