Windows 10 varnar när din NVMe SSD-disk får problem – mindre risk för dataförlust

windows 10 microsoft error nvme ssd varning meddelande 2020

Snart kan Windows 10 varna om dina SSD-diskar krånglar och riskerar att krascha. I den senaste förhandsversionen av Windows 10 (Build 20206) finns en funktion för att övervaka SSD-enheter och larma om Windows 10 hittar felaktigheter.

Den nya funktionen gör att du snabbare får information om komponenternas hälsa och kan ersätta dem innan du riskerar förlust av data. Ett bra komplement till regelbunden säkerhetskopiering av dina viktigaste filer.

När Windows 10 uppmärksammar ett problem kan användaren se mer information som gör det lättare att se exakt vad som krånglar.

windows 10 microsoft error nvme ssd varning meddelande 2020 1

Den utökade informationen hittar man via Startmenyn > System > Lagring > Hantera diskar och volymer. Här kan man välja egenskaperna för den enhet som krånglar och se alla detaljer.

Funktionen är specifikt riktad mot SSD-enheter som ansluts via NVMe och inte SATA. Inte heller mekaniska hårddiskar omfattas av varningsfunktionen.

Microsoft har publicerat ett supportdokument på sin officiella webbsajt. Där kan du läsa mer om hur du tolkar aviseringarna om SSD-problem och hur du enklast löser eventuella problem.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.