Windows 10 får officiellt MKV-stöd

Microsoft Logo

MKV direkt i Windows 10

MKV-formatet är det absolut populäraste för uppspelning av högupplöst video på datorn och Microsoft tänker se till att stöd finns direkt i Windows 10.

Med Windows 10 Build 9860 får vi flera förbättringar och bland dessa implementerat stöd för MKV-formatet. Med Windows 8.1 och äldre versioner krävs en så kallad ”codec” vars uppgift är att avkoda formatet och göra det spelbart.

Det betyder att vi direkt efter installationen av Windows 10 kan köra igång Windows Media Player och titta på nedladdad video. Räkna dock inte med någon större funktionalitet kring detta innan operativsystemet är färdigt. Undertexter exempelvis fungerar inte i skrivande stund.

Dock är det positivt att se vägen Microsoft tar kring formatet och även om MKV främst används inom piratkopiering så finns mängder av seriösa klipp som berörs.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.