WhatsApp får tvåstegsverifiering — ger ditt konto extra skydd

WhatsApp Logo

WhatsApp har äntligen aktiverat tvåstegsverifiering och med det blir hela tjänsten betydligt säkrare för användarna. Stödet har funnits i beta-versionen under en testperiod men rullar nu ut på alla marknader med en ny version av WhatsApp.

Tvåstegsverifiering betyder att du får ett andra säkerhetslager som skyddar ditt konto utöver vanliga lösenordet. Börja med att aktivera skyddet via Settings > Account > Two-step verification > Enable. Sen får du en sexsiffrig kod som ska matas in i applikationen varje gång du vill verifiera ett telefonnummer med WhatsApp.

Det går även att lägga in en e-postadress med vilken du kan skydda dig själv utifall att den sexsiffriga koden skulle glömmas bort. Då kan du, via e-post, återställa tvåstegsverifieringen så den stängs av och åter komma åt WhatsApp-konto. E-postadressen kan även användas för att motta meddelanden om någon annan försöker komma åt ditt konto.

WhatsApp har gått ut med att applikationen kommer be användaren fylla i den sexsiffriga koden regelbundet för att hålla siffrorna färska i minnet. För många som inte är vana vid tvåstegsverifiering kommer det att bli ett irritationsmoment, men vi vet hur bra ett extra säkerhetslager är och rekommenderar varmt att du behåller skyddet på.

Det här gäller inte bara WhatsApp utan alla andra tjänster du kan tänkas använda. Google Gmail eller Facebook exempelvis. Kan du tänka dig konsekvenserna av att någon annan får åtkomst till dessa konton och stänger ute dig? Risken är dessutom större än man kan tro.

WhatsApp har lägre säkerhet än många andra

När du skapar den sexsiffriga koden är det viktigt att göra den så säker som möjligt. Det betyder att du inte ska välja en bekväm sifferrad som redan finns i din närhet, som sex siffror från ditt telefonnummer. Det gör processen enklare för andra att gissa koden.

WhatsApp har av någon outgrundlig anledning valt statiska sifferkoder istället för ständigt föränderliga som många andra. Google och Blizzard har exempelvis applikationer som genererar nya sexsiffriga koder varje minut, Microsoft skickar ut nya koder via SMS. Det gör dem omöjliga att gissa eftersom de hela tiden ändras.

Med WhatsApp däremot är det en enkel sifferrad som sparas och vilken inte ändras igen. Därför anser vi att tjänsten är mindre säker än många andra, trots tvåstegsverifiering. Med det sagt är det extra säkerhetslagret absolut värt att aktivera även på WhatsApp — det ger dig lite bättre skydd och du kan sova bättre om nätterna.

Läs mer om nyheten på WhatsApps officiella webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.