Webbläsaren Opera för Android får VPN-stöd

Opera Logo 2015

Webbläsaren Opera släpper VPN-stöd till sin mobilapp. Detta tre år efter att desktop-versionen fick samma stöd. Stödet gör att du kan surfa säkrare i mobilen och stoppa obehöriga från att se din IP-adress och vad du gör på internet.

VPN-stödet avslöjades av Opera själva i ett officiellt blogginlägg. Just nu beta-testas funktionen av ett litet antal Android-användare. När det släpps till alla användare kan de ansluta till säkra VPN-servrar i Asien, Europa och USA.

Förutom att välja server manuellt så kan du låta Opera välja den mest optimala för stunden. Det gör att du kan få en högre hastighet, så länge du inte har specifika krav på något speciellt land.

Opera är den enda webbläsaren för Android som har inbyggt VPN-stöd. De andra operatörerna saknar helt stöd, så i de fallen måste du lägga in en speciell app som sköter VPN-anslutningen åt dig. Eller göra det via inställningarna i Android.

Därför ska du använda VPN idag

Idag har Opera Beta ett överväldigande positivt betyg på Google Play Store. Av lite mer än 200 000 betygsättare har merparten valt 4 eller 5 av 5 möjliga poäng.

Beta-appen med VPN-stöd finns i skrivande stund bara till Android. Någon tidsram för iOS-användare finns inte. Vi hoppas så klart på en snar lansering även där. Om du vill använda VPN men inte direkt i webbläsaren så rekommenderar vi att du provar OVPN. En svensk, snabb och säker VPN-tjänst som vi själva använder.

Frågan är då varför man ska använda VPN. Är det inte krångligt och dyrt?

Svaren är nej och kanske, det beror på vad dyrt är för dig. Med en VPN kan du dölja din IP-adress, alltså den sträng med siffror som identifierar dig mot andra på internet. Du kan ladda ner film anonymt, hindra internetoperatören från att snoka på vad du gör, och hindra avlyssning på publika nätverk. Smart, eller hur?

I artikeln VPN-tjänster: Det här kan du använda dem till kan du läsa mer om hur VPN fungerar och vad du använder den till. Lycka till!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.