Konvertera FLAC till Apple Lossless (ALAC)

music bars equalizer

Konvertera FLAC till Apple Lossless med macOS är enkelt med rätt verktyg. Allt som krävs är ett gratisprogram och några minuter av din tid. Här berättar vi hur du gör på enklast vis.

Börja med att ladda ner gratisverktyget XLD från SourceForge. Det är helt kostnadsfritt och gör precis det jobb som vi behöver det till. Du laddar ner appen som en DMG-fil. Öppna och kör XLD-filen som finns inuti.

När du får en varningsruta om att appen inte kan köras för att utvecklaren är okänd klickar du bort rutan. Gå till Inställningar > Säkerhet och integritet > Allmänt. Klicka på knappen ”Öppna ändå”.

Konfigurera XLD och konvertera dina FLAC-filer

xld installningar apple lossless

XLD är i princip redo att användas direkt efter installation. Men du måste göra en viktig inställning – nämligen ställa in output-formatet till ”Apple Lossless”. Du gör det överst på fliken ”General”. Se bilden här ovan.

Du bör även ändra mappen där dina nya musikfiler sparas. klicka på knappen ”set” och välj en mapp (om den inte redan finns, skapar du bara en ny via dialogrutan).

Nu är du redo att börja konvertera FLAC-filer till Apple Lossless.

oppna flac xld macos finder

Öppna Finder och navigera till mappen med dina FLAC-filer. Markera de som ska konvertera och högerklicka på dem. Välj Öppna med > XLD. Processen börjar automatiskt nu, så väntar bara tills XLD har arbetat färdigt.

Svårare än så är det inte! Gå till mappen där dina nya filer finns och börja lyssna.

Konvertera FLAC till Apple Lossless online i webbläsaren

Om du inte vill installera ett gratisverktyg i macOS så kan du alltid konvertera dina filer via webbläsaren. Det är inte lika praktiskt eftersom du måste besöka en webbsajt där du laddar upp dina filer, vänta på konverteringen, och sedan ladda ner dem igen.

Vill du ändå gå den vägen kan du exempelvis prova dessa två ALAC-konverterare online:

Tänk på att alltid ha en ordentlig annonsblockerare installerad i webbläsaren innan du besöker den här typen av konverterings-tjänster. Kolla också noga så att de faktiskt kan konvertera den mängd filer som du vill göra om. I värsta fall måste du ladda upp dem dina filer en och en (!).

Skillnaden mellan FLAC och Apple Lossless

FLAC är ett öppet format som kan vara det mest använda för högupplöst ljud. Till skillnad från WAV och AIFF så är FLAC komprimerade filer, vilket betyder att filstorlekarna är något mindre. Trots komprimeringen är ljudkvaliteten identisk med den okomprimerade originalfilen.

Apple Lossless går även under namnet ALAC och påminner mycket om FLAC. Precis som FLAC är ALAC ett förlustfritt format och komprimerande. Det finns fullt stöd för ALAC i Apples produkter, exempelvis iTunes och iOS. FLAC däremot har inte samma utbredda stöd i dessa produkter.

Ska jag konvertera FLAC till Apple Lossless?

vlc cone logo
Du behöver inte konvertera till ALAC – appen VLC spelar upp alla format oavsett plattform.

Om du har en stor mängd FLAC-filer och bara tänker spela upp dem på datorn så finns ingen anledning att konvertera dem. Det handlar egentligen om du vill ha full Apple-kompatibilitet eller inte. Ljudkvaliteten är identisk mellan de båda formaten.

Tänker du inte lägga in dina musikfiler i iTunes så är det bättre att behålla FLAC-formatet. Installera utmärkta musik- och videospelaren VLC så kan du spela upp dina filer på både Android och iOS utan problem – även strömma dem från exempelvis en NAS om du använder sådan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.