Waze varnar för olycksdrabbade vägar (ny funktion)

Waze Logo

Populära GPS-navigatorn Waze har fått en ny funktion som visar tidigare olyckor på vägarna. Om du ska köra på en särskilt olycksdrabbad vägsträcka så varnar appen med aviseringar på skärmen.

För att visa rätt varningar så använder Waze en rad olika tekniker som samverkar. Bland annat nämns artificiell intelligens, historisk olycksdata från olika instanser och även data om vägen.

Det är inte bara vägar som har ett bekräftat antal olyckor som Waze varnar för. Appen kan också identifiera vägar som är utformade på ett specifikt sätt och har extra mycket trafik som farliga.

At Waze, we believe driving goes beyond just transportation – it’s about helping every driver make smart decisions on the road. By continuing to bring more safety features to your rides, Waze aims to give greater peace of mind on every one of your drives.

Waze

Om du kör ofta på vissa vägar som normalt ska visa en avisering så väljer Waze att inte visa något. Appen vill inte bli ett störande moment och ta uppmärksamheten från vägen i onödan när du redan sett samma avisering tidigare.

Funktionen heter ”Crash History Alerts” och den rullar ut till alla användare med en uppdatering till Waze-appen för Android och iOS.

Waze
Så här kan aviseringen se ut på din mobiltelefon. Foto: Waze

Crash History Alerts har varit under lång utveckling

Waze har arbetat på funktionen ”Crash History Alerts” under lång tid. Redan i december förra året släpptes den första beta-versionen med funktionen, och sedan dess har flera andra testversioner släppts.

Huruvida funktionen är helt rätt från start återstår att se. Vi tror att Waze gör helt rätt i att släppa Crash History Alerts då den kan ge förarna den extra påminnelsen att köra rätt och försiktigt när det är en extra svår väg framför bilen.

Enligt ett blogginlägg från Waze dör 3 700 personer varje dag i olyckor som involverar bilar, bussar, motorcyklar, cyklar, lastbilar och fotgängare. Olyckor som involverar fordon är den åttonde vanligaste dödsorsaken globalt, och Waze-användare rapporterar en olycka varannan sekund via appen.

Ladda ner Waze här

Via Waze

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.