VLC blockerar Huawei-telefoner på Google Play Store

Huawei P10 Gold

VLC har svartlistat ett antal Huawei-telefoner så att de inte kan installera den populära video-appen. Anledningen är att telefonerna stänger ner bakgrundsprocesser vilket får VLC att krascha i bakgrunden.

  • Huawei-telefoner kraschar VLC när appen körs i bakgrunden
  • Användarna skyller på VLC och lämnar dåliga betyg
  • Block från VLC för installation på Huawei-telefoner via Play Store
  • Du kan ladda ner appen och installeras som apk istället

Det hela är helt enligt hur Huawei-telefonerna är designade. För att spara på systemresurser och batteriet stängs bakgrundsprocessorer ner så att telefonen inte belastas i onödan. Smart, eller hur? Tills du inte vill att det sker.

Hela processen är tämligen aggressiv och gör att appar stängs även om du inte vill det. Som när du använder VLC i bakgrunden för att lyssna på musik. Din Huawei-telefon kommer att identifiera processen och stänga ner den.

Utmaningen för VLC är att användarna inte skyller det hela på Huawei, utan på appen. Vilket betyder att de lämnar dåliga recensioner på Google Play Store – något som givetvis VLC inte vill eftersom de inte kontrollerar problemet.

I ett försök att hindra den negativa utvecklingen på Google Play Store så har VLC beslutat för att helt stoppa Huawei-telefoner från att ladda ner deras app.

Exakt vilka modeller det rör sig om är oklart. VLC bekräftar åtminstone att det bara rör sig om de senare modellerna från Huawei på marknaden idag.

En positiv sak är att du med en berörda Huawei-telefon inte är helt utelåst från att använda VLC om du absolut vill försöka. Du kan göra en så kallad ”sideload” med en apk-fil.

Det betyder att du måste installera en app som inte kommer från Google Play Store och du får inga automatiska uppdateringar. Men det är åtminstone en väg runt problemet tills Huawei och VLC hittar en gemensam lösning.

VLC för Android laddar du ner från den officiella webbsajten för VLC.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.