VirtualBox Guest Additions inkluderas i Linux-kernel 4.16

Linux Logo

Om du använder Linux med VirtualBox kommer du att älska den här nyheten. Vi har nämligen fått reda på att Guest Additions för VirtualBox kommer att bakas in direkt i Linux-kernel från och med version 4.16.

När det sker betyder det att du slipper installera VirtualBox Guest Additions manuellt i Linux för att ta del av alla extrafunktioner som mjukvaran ger. Redan idag är det väldigt enkelt att installera själv, men snart slipper du processen helt.


För dig som är helt ny kring VirtualBox och vad Guest Additions faktiskt är kan vi ge en liten förklaring.

När Linux installeras i en virtuell miljö via VirtualBox krävs extra drivrutiner och annan mjukvara för att vissa funktioner ska fungera.

Exempel på detta är mappdelning mellan den virtuella miljön och datorn som kör denna, sömlöst flyttande av muspekaren mellan VirtualBox och datorns operativsystem, och möjligheten att dela kopierad text mellan dem.

Den extra mjukvaran gör även att Linux får bättre prestanda i virtuella miljöer eftersom det krävs filer som berättar för operativsystemet hur mycket resurser (och vilken typ) som kan användas. Utan Guest Additions vet den virtuella miljön helt enkelt inte exakt vilken hårdvaran de får nyttja.

Redan idag är det enkelt att installera VirtualBox Guest Additions i de vanligare Linux-distributionerna.

ubuntu-virtualbox-guest-additions

Med Ubuntu går du exempelvis till Devices > Insert Guest Additions CD i menyerna till VirtualBox. När Ubuntu frågar om du vill köra installationen accepterar du och vänta någon minut. Sen behöver du bara starta om den virtuella miljön. Klart!

Med kernel 4.16 kommer VirtualBox Guest Additions redan finnas redo att användas direkt efter installationen av distributionen. Åtminstone de flesta delarna av den.

Det betyder att funktioner som ändring av fönsterstorlek, sömlöst läge mellan OS, kopiera och klistra mellan miljöerna och god generell prestanda ska vara på plats direkt. Det är åtminstone tänkt så i teorin.

Vad tycker du om att VirtualBox Guest Additions läggs till direkt i Linux-kerneln? Är det här något du har väntat på, eller känns det helt onödigt? Skriv en rad i kommentarsfältet och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.