Vigo är headsetet som vet när du är trött


vigo-bluetooth-headset

 

Vigo är ett nytt Bluetooth-headset som vet när du är trött. Med hjälp av en accelerometer, avancerade beräkningsalgoritmer och en speciell sensor för infrarött ljus kan Vigo läsa av ditt öga och räkna ut hur trött du är. Perfekt för alla som kör ett fordon eller studenter som sitter uppe sent om kvällarna för att läsa – med Vigo vet man när det är dags att sluta.

I skrivande stund har företaget bakom produkten ett Kickstarter-projekt som har målet att få in startkapital på 50 000 dollar. Den som vill bidra och samtidigt få ett exemplar behöver bara betala 59 dollar, eller cirka 600 kronor.

Enligt projektsidan blinkar man vanligtvis med en hastighet på 1/5s. Detta är bara en av fler än 20 parametrar som används för att Vigo ska förstå hur du reagerar på trötthet och hur dina ögon beter sig. Alla resultat kan sedan sparas, taggas och bli sökbara så man snabbt förstår när man är som tröttast under ett dygn.

Beroende på hur trött du är kan Vigo ge uppmaningar om att man tar en kopp kaffe, går och motionerar lite kort eller om enheten märker att man är väldigt trött så får man uppmaningen om att ta en paus och vilar. Givetvis kan Vigo även ta emot samtal och fungerar så klart som alla andra Bluetooth-headset, komplett med mikrofon och allt.


Till en början kommer en SDK att släppas för Android och IOS medan andra API:er blir tillgängliga för alla plattformar.

Här är specifikationerna som nämns på projektets officiella sida:

* Bluetooth 4.0 Low Energy
* 6-axlad gyroskop och accelerometer med tillhörande Digital Motion Processing
* Återladdningsbart batteri av typen lithium-polymer med 2-3 dagars användning
* Vikt på 20 gram
* 16 MHz ARM Cortex-M0 för algoritmberäkningar
* Infraröd teknik för avläsning av ögat
* Vibrationsmotor
* RGB-belysning som bara användaren kan se

Det nämns inget om brushantering, men det är inte heller det viktigaste med Vigor. Den som vill ha riktigt bra brushantering rekommenderas att titta på antingen Jawbone Era eller Jabra Motion – med Vigor är det givetvis funktionerna för att läsa av ögat som är viktiga. Speciellt användbart är detta för de som är yrkesförare och rör sig på vägarna mer än andra.

Som ovan nämnt är det 59 dollar som gäller för den billigaste varianten av headsetet. Vill man gå upp i pris finns även Vigo Kickstarter Special för 79 dollar, Vigo med tillhörande väska för 99 dollar och en Limited Edition för 109 dollar. Gör ett besök på Kickstarter-sidan och bedöm själva – kan detta vara något för framtiden?

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.