Videogranskning kan bli aktuellt för Allsvenskan

Video Assistant Referee är ett hjälpmedel som under de senaste åren gjort att domaren i fotboll ska kunna fatta rätt beslut. Efter hård kritik mot många domslut i Allsvenskan kan VAR komma att bli aktuellt i Sverige. Just nu pågår en het debatt om ämnet.

Att vara domare i fotboll är inte det enklaste jobbet, beslut ska fattas snabbt och en feldömd eller missad straffsituation kan avgöra en hel match. Det är något vi fått se vid flertalet tillfällen i Allsvenskan tidigare år och även denna säsong.

Frågan är om inte denna säsong slår alla rekord i feldömda beslut eller missade situationer som borde resulterat i en avblåsning. Det är straffsparkar som inte skall dömas straff och situationer där domaren friar – trots att det är domslut där det anfallande laget borde ha haft straffspark.

Runt om Europa kan vi se hur allt fler ligor väljer att ta in VAR (Video Assistant Referee), en videogranskning som gör att domaren i efterhand kan gå in och ändra sitt beslut eller exempelvis döma straff på en situation han helt enkelt missat. Oftast handlar det om att bollen tar på handen.

Men det finns en delad åsikt om VAR. Vissa tycker att det är okej med avbrott i matcherna som det blir med VAR – bara det resulterar i rätt beslut. Andra tycker att VAR inte ska användas och menar att avbrott förstör sporten och att man inte vet om man ska jubla över ett mål eller ej – eftersom det ändå kan dömas bort i efterhand via videogranskning.

När det kommer till online betting kan vi också se att flera spelbolag erbjuder odds på VAR. Då handlar det om att användaren kan betta på om man tror att VAR kommer användas i matchen.

Bland annat så användes VAR under Fotbolls-VM 2018 och i Champions League. Vi har också sett hur flera stora ligor runt om Europa använder sig av VAR, där Premier League, La Liga och Serie A är några exempel. Det har gjort att vi fått se fler korrekta beslut. Situationer som berör straff och offside har VAR kunnat kliva in många gånger och rätta till felaktiga beslut eller uppmärksamma situationer som missas.

Är Video Assistant Referee något för Sverige?

Den stora frågan nu är om vi får se VAR i Sverige och Allsvenskan och isåfall när detta skulle kunna inträffa? Debatten har varit het och har blivit än mer hetare under 2020. Men som vi tidigare varit inne på så är åsikterna om videogranskning i Sverige delade.

Om VAR infördes i Allsvenskan skulle det kunna bli en seger i sig. Inte bara att rätt beslut tas, utan att även alla som satsar pengar på matcher hos olika bettingsidor kan vinna och förlora på ett korrekt sätt.

Men ett beslut om Video Assistant Referee kommer börjas användas kan ta tid. Det är inte bara en fråga om man vill att tjänsten ska användas – utan det kostar samtidigt väldigt mycket pengar att bedriva. Inte minst när det kommer till utrustning som kameror och skärmar.

Tills dess lär debatten om VAR pågå för fullt!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.