Viber Media Inc köps upp av Rakuten Inc – för 900 miljoner dollar

viber-logo

Företaget bakom meddelandetjänsten Viber säljs för 900 miljoner dollar – i kontanter.

Japanska storföretaget Rakuten Inc kommer att köpa Viber Media Inc för 900 miljoner dollar och målet är att få kontroll över meddelandeappen Viber.

Cirka 200 miljoner användare hade Viber vid senaste mätningen i maj förra året och det över flera olika plattformar.

Huvudmannen bakom Rakuten Inc är multimiljardären Hiroshi Mikitani som har byggt upp en enorm plattform för e-handel, bankaffärer, säkerhets- och resetjänster.

Mikitani har köpt upp flera företag under de senaste åren där den kanske mest kända är Kobo (november, 2011). Han är även den som gått in med mest investeringspengar i Pinterest när tjänsten drog in 100 miljoner dollar förra året.

Fungerar på många plattformar

Den stora frågan för många är nu vad Rakuten Inc vill göra med Viber-appen. Det ryktas om att reklam är syftet med uppköpet, så om de 200+ miljoner användarna stannar om så blir fallet återstår att se.

Enligt Om Malik på GigaOM kommer Rakuten att få riktigt stora problem med Viber. Hur ska de få flera hundra miljoner användare att fokusera på e-handel? Inte det lättaste precis…

Gällande Viber så fungerar tjänsten i Windows 8.x, IOS, Android, Windows Phone, Blackberry, Bada och Symbian OS. Imponerande många plattformar då många konkurrenter bara håller sig till Android och IOS.

Läs mer om Viber på den officiella webbsajten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.