Varningen om Apples nya iPads (2024) – kan böja sig

Apple iPad Pro M1 2021

Apple har slagit på stora trumman kring sina nya iPads. Framför allt Pro-modellen som för första gången är tunnare än iPad Air – något som har fått många att höja ett ögonbryn åt namngivningen. Varför heter Air just det om modellen är både tyngre och tjockare än Pro? Inte speciellt ”luftigt” längre vågar vi påstå.

Tips: Läs allt om nya iPad Air och iPad Pro här (2024)

TL;DR
– Tunnare iPads betyder ökad risk att chassit böjer sig
– Stort problem för många med iPad Pro
– Är inte ett erkänt problem inom Apple
– Reparation eller produktersättning kostar många tusenlappar

Men det är inte där vår varning om nya iPad-modeller ligger. Det har inget alls med namnet att göra överhuvudtaget, utan är riktat mot tunnheten som Apple vill lyfta fram. Med iPad Pro har tjockleken minskat till försvinnande tunna 5,3 mm respektive 5,1 millimeter, beroende på vilken skärmstorlek du väljer.

Apple: Minst lika tåliga som föregångarna – trots tunnheten

Enligt Apple är surfplattorna minst lika starka och tåliga som sina föregångare, trots att tjockleken har minskat rejält. Som jämförelse kan sägas att iPad Pro 11″ från 2020 inte var speciellt tjock heller med sina 5,9 millimeter. Men det är en minskning med 10 procent rakt av mellan modellerna.

Och oavsett vad Apple säger om tåligheten så finns en överhängande risk att din nya och fina iPad Pro får en obehaglig kurvning med tid och användning.

Det är ett välkänt problem med Apples surfplattor att de böjs med tiden.

Vår iPad Pro 11″ från just 2020 blev märkbart böjd efter bara lätt användning och utan någon yttre åverkan mer än att användaren höll i surfplattan med händerna. Det satt till och med ett yttre skal i hård plast och med skydd över skärmen. Ändå, trots allt försiktighetsåtgärder, har aluminiumchassit böjt sig så pass att surfplattan inte kan ligga platt mot bordet längre.

ipad pro bojd 2024
Så här kan det se ut när en iPad Pro är rejält böjd.

Många är drabbade av böjda iPads

Vi är inte ensamma om problemet. Det finns mängder av rapporter om iPads som får ett böjt chassi, och Apple skyller ifrån sig på användaren. Den som inte har AppleCare får betala dyra tusenlappar för att ersätta surfplattan.

Faktum är att redan vid presentationen i butik kunde vissa besöka rapportera att en del iPads så böjda ut. Det är dock oklart om bilderna som släppts ger en korrekt bild av problemet eftersom distortion från kameralinsen kan göra att det ser värre ut än vad det egentligen är.

Problemet är dock reellt och om du skaffar en iPad Pro eller Air är enda möjligheten till skydd att köpa ett extra tåligt skal av aluminium som motverkar surfplattans vilja att böja sig med tiden. Glöm silikon och mjuk plast eftersom det inte hjälper mot just det problemet (däremot skyddar det mot slag och stötar givetvis, så bättre än inget).

Reddit: Stort problem med böjda iPads

Den som söker på Reddit kommer snabbt hitta ett stort antal inlägg med kritiska och förvånade användare som plötsligt märkt att deras surfplatta är böjd på mitten. Ofta är böjningen på den strukturellt svagaste delen av surfplattan.

Givetvis går det inte att bekräfta huruvida personerna som skriver har råkat trycka till iPaden själv över tid, eller om det faktiskt är något som uppstått av exempelvis spänningar eller andra anledningar i chassit – utan yttre påverkan.

Men som reddit-användaren u/21Shells säger: ”I would honestly not mind if the iPad got a little thicker to stop stuff like this. Everyone uses it with a fairly thick case anyways. It doesnt need to be as thin as a mobile phone.”

Och som redditören u/Rivendel93 skriver som svar: ”None of these devices need to be so thin, they could give them larger batteries or better cooling, but gotta make everything as thin as possible!”.

Det är bara att acceptera Apples vilja att skapa så tunna produkter som möjligt. Vi kommer troligtvis inte kunna påverka den delen, men vad vi kan göra är att INTE acceptera produkter vars struktur är så svag att den påverkar kvaliteten så pass att det kan kosta användarna tusentals och åter tusentals kronor.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.