Sonos uppdaterade mobilappen – tog bort populära funktioner

sonos app 2024

Sonos förstörde sin app genom att designa om den och ta bort många omtyckta funktioner. Efter hård kritik från såväl användare som recensenter väljer företaget att sätta ner foten – och envist påstå att den försämrade appen är en nödvändighet. Det känns som att någon inte kan läsa rummet (precis som Apple och den kritiserade iPad-reklamen tidigare i maj).

TL;DR
– Sonos uppdaterade sin mobilapp
– Nya appen lägger grunden för framtida uppdateringar
– Tog bort mängder av populära funktioner
– Mycket hård kritik från användarna mot nya appen

Faktum är, att Sonos erkänner att den nya appen är sämre än den tidigare, omtyckta versionen. I ett slag förlorade användarna funktioner som sömntimer för uppspelningen, spellistor kan inte ändras, det går inte att sätta låtar i kö för uppspelning och lokal låthantering på enheten är helt trasig.

Så säger Sonos om sin nya app

”Att designa om Sonos-appen är ett ambitiöst åtagande som visar hur allvarligt vi är engagerade i uppfinning och återuppfinning. Det krävs mod att bygga om ett varumärkes kärnprodukt från grunden och göra det med vetskapen om att det kan kräva att man tar några steg tillbaka för att slutligen göra ett språng in i framtiden.”

Det må vara ett ambitiöst åtagande och kanske menar Sonos allvar om att det är rätt väg att gå (i längden). Men att försämra upplevelsen så mycket och dessutom stå bakom beslutet är verkligen att inte förstå sina användare. Inte minst då upplevelsen för handikappade kraftigt försämrades samtidigt.

Fördelen med nya appen är att den lägger grunden för många framtida förbättringar. Det är en klen tröst just nu, men Maxime Bouvat-Merlin på Sonos menar att de arbetar med att få in alla borttagna funktioner så fort det går. Vilket betyder inom de kommande månaderna. Inte dagar, inte veckor. Månader.

Så, Sonos-användare världen över får stå ut med en undermål app-upplevelse i flera månader utan att ha bett om den nya appen. Frågan är: varför kunde inte Sonos bara väntat några månader med att släppa appen så att den är mer polerad och funktionell? Varför valde Sonos att medvetet göra livet sämre för sina kunder?

Kritiken mot Sonos app är hård

En kritiker vid namn jtfields på The Verge säger att ordet ”mod” kanske inte var det bästa.

Man skulle tro att varje tech-chef vid det här laget skulle ha fått lära sig att inte använda detta ord när det gäller att ta bort funktioner, särskilt i ett förutbestämt skriftligt uttalande.

En annan vid namn alecvill säger så här om valet att använda ”mod” i uttalandet:

”Det krävs också mod att leda trupper mot en säker död på slagfältet. Det betyder inte att det är en bra idé att göra det. (Jag säger detta som en Sonos-älskare.)”

Och användaren IAmDeathTheKid säger att:

”Den stora ironin är att det faktiskt krävs mod att släppa någon skitsak och sedan stå fast vid att den är bättre för kunden, trots att man vet att man kommer att bli kritiserad. Seriöst, hur släpper man en app utan köhantering när man har gjort detta i 20 år?”

Via The Verge

På Reddit är tongångarna som på The Verge, men det finns några positiva användare också.

En person säger att

”Det går mycket snabbare att ladda spelare när man har ett stort system. Bra uppdatering bara för det. Jag ger dem tid att utveckla det vidare.”

Användaren u/Jcandle håller med:

”Håller med. Mitt system är extremt responsivt nu.”

Användaren u/damgood32 säger att:

”Det är definitivt mer intuitivt för mig och mer organiserat. Layouten är mycket mer konsekvent med andra musikappar. Uppdateringen lovades inte vara en funktionsuppdatering, utan mer om användargränssnittets arbetsflöde och för att snabba upp appens laddningstid. På båda punkterna verkar det som att de lyckades (åtminstone för mig).”

Via Reddit

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.