Varning för nätfiske – Falska Apple-mail utskickade av kriminella

Apple Logo
Bild: Jimmy Jin, Unsplash

Ett stort försök till nätfiskebedrageri har uppdagats och webbsajten macnn.com varnar nu för alla e-postmeddelanden som ser ut att komma från Apple. I meddelandet som skickas ut påstås att man erbjuds 200 dollar som ett presentkort, eller Apple Store Gift Card som det även heter – men det rör sig om ett avancerat bedrägeri som handlar om att installera en trojan.

Med i e-postmeddelandet följer nämligen en fil som är preparerad med skadlig kod, så kallad malware, och om man kör den kommer en synnerligen illasinnad trojan att infektera datorn. Denna kan sedan användas för att stjäla information av olika slag, exempelvis lösenord, användarnamn och annat personligt.

Hur kan man då se att e-postmeddelandet som vi nämner här faktiskt är falskt och inte från Apple? Jo, även om skurkarna bakom nätfisket använder samma typ av font och grafik så finns en del tecken. Exempelvis så skickar Apple aldrig ut sådana här erbjudanden slumpmässigt, inte heller säger man ”Client” i sina meddelanden och nästan alltid nämns betydligt mindre summor.

Om du mottager ett meddelande som liknar det på bilden här under – släng det direkt och öppnar absolut inte den bifogade filen!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.