Acer satsar på Android & Chrome OS – lämnar Windows RT

acer-chromebook-front


Acer har tröttnat på Windows RT och vänder sig istället till Android och Chrome OS för framtida produkter. Företaget planerar att gradvis minska med Microsofts plattform och samtidigt öka resurserna för andra avdelningar som ska ta fram nya lösningar, innovationer och optimeringar för de nya operativsystemen.

Anledningen till att Acer gör detta draget är en dålig försäljning som slår hårdare mot dem än tidigare väntat. Under andra kvartalet 2013 rapporterades en förlust på 11,4 miljoner dollar, en förlust man så snabbt som möjligt vill vända till vinst för kommande kvartal – och man vet redan hur det ska bli.

Detta året tror Acer att 10-12 procent av alla inkomster kommer från enheter med Android och Chrome OS. Chromebooks har visat ett tydligare intresse på marknaden tack vare sina låga priser och enkla utföranden, något Acer vill utnyttja under året och nästa som kommer. Hoppet är att öka vinsterna med 30 procent under nästa år från både Android och antalet sålda Chromebooks.

Om Windows säger J.T Wong, styrelseordförande på Acer, att Microsoft måste ”reestablish or reinforce confidence among PC users”. Med senaste Intel Haswell och Windows 8.1 hoppas man att förtroendet hos användarna ska öka igen, ett förtroende som med Windows 8 störtdök enligt flera mätningar.


Acer är inte främmande för varken Android eller Chrome OS då de redan har flera produkter på marknaden med dessa. Frågan är bara om de kan använda dessa plattformar för att öka sina intäkter snarare än att visa upp sitt varumärke på flera marknader än bara den för Windows-datorer. Android är superstarkt på smartphones och surfplattor, men till datorer…?

Vad tror ni?