Varning: Din Time Capsule-hårddisk kan krascha utan förvarning

apple time capsule 2tb white

Den tyska dataräddningsfirman Datenrettung har meddelat att Time Capsule-användare är i farozonen för kraschande hårddiskar. Anledningen är ett fel i hårddiskarna som ökar risken att de går sönder.


  • Dina viktiga filer kan gå förlorade för evigt – utan räddning
  • Läs- och skrivhuvudet i hårddisken går sönder
  • Kan hända när som helst och utan förvarning

Läs mer: Köp mer lagringsutrymme till Office 365 – upp till 1TB extra

Därför går hårddiskarna i Time Capsule sönder

Alla hårddiskar går sönder, förr eller senare. Det är ofrånkomligt och är en anledning till varför du alltid bör ha din viktigaste data sparad på flera ställen, eller åtminstone ha en NAS med två hårddiskar som speglar innehållet.

Det som ställer till det för Time Capsule-användarna idag är att hårddiskarna som Apple valt till den gamla routern har en felaktighet som gör att de kan gå sönder snabbare än väntat.

Det handlar mer specifikt om hårddiskarna av märket Seagate och i det här fallet Grenada-serien.


Problemet som uppstår är att en specifik komponent i hårddiskarna värms och kyls på ett sätt som gör att läs- och skrivhuvudet kan fallera. När det sker förstörs innehållet på skivorna bortom räddning.

Dataräddningsfirman Datenrettung säger att nästan alla trasiga Time Capsule-hårddiskar som de får in är påverkade av det här felet.

Påverkade hårddiskarna är tillverkade mellan 2014 och 2018

Så här säger Datenrettung om den felande komponenten:

We must assume that this is an error in the design of the Seagate Grenada hard drive installed in the Time Capsule (ST3000DM001 / ST2000DM001 2014-2018). The parking ramp of this hard drive consists of two different materials. Sooner or later, the parking ramp will break on this hard drive model, installed in a rather poorly ventilated Time Capsule.

The damage to the parking ramp then causes the write/read unit to be destroyed and severely deformed the next time the read/write unit is parked. When the Time Capsule is now turned on again or wakes up from hibernation, the data disks of the Seagate hard drive are destroyed because the deformed read-write unit drags onto it.

Datenrettung lyfter fram flera viktiga detaljer om hårddiskarna.

  • Tillverkaren och serien är Seagate samt Grenada
  • Hårddiskarna heter ST3000DM001 och ST2000DM001
  • Hårddiskarna tillverkades mellan 2014 och 2018
  • Storlekarna är 2TB och 3TB

Läs mer: Samsung lanserar QVO 870 SSD med upp till 8TB lagringsutrymme

Rädda din data INNAN hårddisken går sönder

Ersätt din gamla Time Capsule idag. Hur mycket du än tycker om den så är hårddisken i fara, och med det dina filer. Dessutom underhålls den inte längre av Apple med uppdateringar.

Allra minst:
Ersätt hårddisken i din Time Capsule till en mer pålitlig modell!

Vi rekommenderar att du – allra minst – skaffar en extern hårddisk som du kan kopiera alla dina viktiga filer till redan idag. Vänta inte! Gå till butiken, köp en extern hårddisk med tillräcklig lagring och börja kopiera dina filer!

Ännu bättre är om du kan investera i en ordentlig NAS. Det är en nätverkslagring med två eller fler hårddiskar som kan spegla innehållet mellan hårddiskarna. Om ena disken går sönder så kan du ersätta den utan dataförlust.

En NAS är det dyrare alternativet, men värt varenda krona när barnens bilder ska sparas på ett säkert sätt. Komplettera med exempelvis Apple Drive, Google Drive, OneDrive eller Dropbox för säker molnlagring så har du filerna på ytterligare ett ställe.