Valve: Steam har inte stöd för Ubuntu 19.10 – många spel slutar fungera

ubuntu steam games penguin

Om du använder Steam för att spela på Ubuntu så är dina speltimmar i farozonen. Spelplattformen kommer nämligen att sluta fungera på den populära Linux-distributionen inom en snar framtid.

Varför slutar Steam fungera med Ubuntu?

Okej, åtminstone kommer stora delar av spelkatalogen på Steam att sluta fungera. Själva plattformen i sig själv fungerar ett tag – men inte officiellt och utan framtida uppdateringar.

Anledningen till att Steam slutar fungera med Ubuntu är för att distributionen slutar med 32-bitarspaket i sina arkiv. Mer specifikt handlar det om Ubuntu 19.10 och senare versioner.

Många spel som installeras via Steam är 32-bitars och de kommer inte att fungera med Ubuntu 19.10 och senare versioner. Därför väljer Steam att helt enkelt dra in stödet, med allt vad det innebär.

Kan jag fortsätta använda Steam på Ubuntu ändå?

Ja, åtminstone för en tid framöver. Så fort du uppdaterar till Ubuntu 19.10 eller senare kommer du sannolikt att stöta på problem.

Om du däremot fortsätter med en äldre version så är det enda du behöver tänka på stödet från utvecklaren Canonical. Tänk på att du aldrig ska köra en Linux-distribution som inte underhålls regelbundet med bugg- och sårbarhetsfixar.

Enligt Valve-utvecklaren Pierre-Loup Griffais kommer Steam att försöka minimera problemen för användare som uppgraderar sitt Ubuntu. Exakt vad det innebär återstår att se.

Vilken Ubuntu-version rekommenderas till Steam?

Steam stöder både Ubuntu 18.04 LTS och den senaste versionen som idag är Ubuntu 19.04.

Det som skiljer dem åt är att den förstnämnda är en så kallad LTS-distribution som är garanterad uppdateringar i fem år, alltså till april 2023.

Det gör Ubuntu 18.04 LTS till ett säkrare kort än Ubuntu 19.04 som bara får uppdateringar till april 2019.

Kan jag använda Wine för att köra Steam på Ubuntu?

Wine kan förklaras som ett kompabilitetslager som gör att Windows-appar kan köras i Linux. Steam fungerar med Wine, men du får aldrig samma prestanda som på en dedikerad Windows-maskin.

Dessutom kommer Wine att påverkas av att 32-bitarsstödet försvinner med Ubuntu 19.10. Så den lösningen är inte aktuell när Steam-stödet försvinner.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.