Uppgradera gratis till Windows 10 — kryphålet som Microsoft inte vill berätta om

Windows 10 Logo

Visste du att Microsoft fortfarande erbjuder gratis uppgradering till Windows 10 — trots att tidsfristen gick ut den 29 juli som tidigare lovat.


Ända sen senaste versionen av Windows släpptes har Microsoft erbjudit den som en gratis uppgradering för bland annat Windows 7, Windows 8 och Windows 8.1. Den 29 juli slutade erbjudandet att gälla och de allra flesta måste nu betala dyra kronor för en licensnyckel.

Det finns dock ett litet kryphål som gör att du fortfarande kan uppgradera din dator helt kostnadsfritt. Microsoft tillhandahåller nämligen en gratis uppgradering till alla som använder stödtekniker (assistive technologies) i Windows.

I skrivande stund kontrollerar Microsoft inte vilken teknologi som används och har inte heller ett uttalat slutdatum. Allt som behövs är denna installationsfil som initierar processen och sen uppgraderar man som vanligt.

Om inte du inte vill använda kryphålet för gratis Windows 10

Väljer du att inte uppgradera via kryphålet utan stannar kvar med en äldre version av Windows så kommer du ändå få uppdateringar fram till 2020 och 2023. Åtminstone om du har Windows 7 eller Windows 8.1.


Dessutom slipper du nu alla irriterande meddelanden om att behöva uppgradera till Windows 10. För Microsoft kan inte köra på med sina annonser som tidigare nu när operativsystemet kostar pengar.

Därtill finns ett brett stöd bland utvecklarna som fortsätter uppdatera sina programvaror på Windows 7 och nyare. Det finns till också med stora företag som ger stöd för Windows XP vilket är anmärkningsvärt idag.

Har du inte uppgraderat till Windows 10? Kommentera gärna och berätta varför — vi är nyfikna på hur ditt ställningstagande i frågan ser ut!