Twitch ändrar sin betalmodell – betalar ut mindre pengar

twitch logo 2022
Foto: Twitch

De streamers på Twitch som tjänar mest kommer att få betydligt mindre i kassan framöver. Det meddelade Twitch VD Dan Clancy under gårdagen.

I ett meddelande säger VD:n att Twitch måste ändra hur de betalar sina användare i ett försök att spara in på kostnader. Anledningen? Ökade serverkostnader.

Så ser fördelningen av intäkter ut mellan Twitch och streamers

Den nya betalmodellen som Twitch introducerar betyder att den som tjänat under 100 000 USD i prenumerationsintäkter får behålla 70 procent av intäkterna medan Twitch tar 30 procent.

Allt utöver 100 000 USD i prenumerationsintäkter delas 50/50 mellan streamering och Twitch.

Tidigare har ett utvalt antal topp-streamers på sajten haft ett specialavtal som gav dem 70 procent av intäkterna hela tiden. Något som nu alltså ändras.

Och det är det här som får många användare att reagera kraftigt. Minst 22 000 användare på Twitch vill att tjänsten går över till 70/30 för alla användare permanent, istället för 50/50 som är det vanligaste. Och det är något som Dan Clancy menar inte är aktuellt i dagsläget.

Den nya betalmodellen träder i kraft den 1 juni 2023.

Twitch klagar på att ägaren Amazon

Amazon äger Twitch. Och Twitch använder tjänsten Interactive Video Service (IVS) som är en del av Amazon Web Services.

Kostnaden för en streamer som strömmar 200 timmar varje månad är 1 000 USD menar Dan Clancy. Och här säger Twitter-användaren Devin Nash att något är helt knasigt.

Här är en video där han går igenom vad som pågår och varför uttalandet från Dan Clancy och Twitch är helt galet.

Läs hela meddelandet från Twitch här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.