Två nya Apple TV med Apple A12X/Z och A14X på gång

– 64GB respektive 128GB lagringsutrymme
– Två olika processorer (A12X/Z och A14X)
– Ska köra mycket mer grafikkrävande spel

Apple TV 4th Gen mediaspelare

Apple kan vara på gång att släppa in bara en, utan två nya Apple TV-modeller under 2020. Enligt en rapport handlar det om en billigare variant med Apple A12X- eller A12Z-processor och en kraftfullare med A14X-liknande krets.

Det är alltså substatiellt mycket kraftfullare enheter jämfört med dagens Apple TV 4K som använder gamla A10X-kretsen. En modell som är tre år gammal och som – trots att den fungerar bra för sitt syfte – börjar kännas föråldrad i prestanda och design.

Förutom två nya modeller så säger rapporten att Apple arbetar på en ny, förbättrad fjärrkontroll. Och här vågar vi säga att det är mycket mer exalterande än en kraftfullare Apple TV – för dagens fjärrkontroll är minst sagt urusel.

En sista nyhet är att Apple påstås arbeta på ny speltitlar till Apple Arcade. Spel som ska dra full nytta av den mycket högre prestandan i nya Apple TV-modellerna. Spelen ska även ha bättre berättelser och spelstil än något annat på marknaden idag (som finns till Apple TV, iPhone och iPad vill säga).

Vad vi känner till ska spelen påminna om hur Legend of Zelda: Breath of the Wild ser ut och fungerar.

Prestandakraven? Nej, du kan inte använda din gamla Apple TV. Eller ens en äldre iPhone eller iPad. Rapporten säger att du måste ha en Apple A13-bestyckad enhet för att spela de nya speltitlarna; vilket betyder de ännu osläppta Apple TV-modellerna, iPad Pro, iPad Air 4 eller iPhone 11 och senare.

Andra detaljer är oklara idag, men vi räknar med fler detaljer i takt med att Apple närmar sig en lansering.

Det enda vi känner till i övrigt är att de nya modellerna får 64GB respektive 128GB lagringsutrymme. Vår gissning är att du vill ha den större om du tänker spela mycket på din nya Apple TV, för någon minneskortsläsare lär det inte finnas.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.