Tung skugga faller över iPhone X efter nyheter om olagligt barnarbete

apple-iphone-x-front

Visste du att din iPhone X med stor sannolikhet är monterad av ungdomar som arbetat mer än 40 timmar i veckan — ett arbete som enligt lokala myndigheter är olagligt och som nu stoppas av tillverkaren Foxconn.

Nyheten släpptes först av Financial Times som intervjuat sex studenter som alla påstod att de arbetade 11 timmar om dagen med att montera ihop iPhone X i Foxconn-fabriker. De sex studenterna är bara en handfull av de närmare 3 000 anställda som Foxconn använder sig av från lokala skolor.


Studenterna kommer alla från Zhengzhou Urban Rail Transit School och ska enligt Apple vara en del av ett betalt praktikprogram som sträcker sig över en tremånadersperiod. Både Apple och Foxconn menar att ungdomarna får skälig ersättning, men också att övertidsarbete inte är acceptabelt.

Monterar fler än 1 200 telefoner – varje dag

Att studenterna påstår att arbetet de utför dessutom inte är frivilligt och inte har något som helst med deras utbildning att göra lär inte vara en uppskattad nyhet av någon. Enligt en av studenterna kan de montera så många som 1 200 exemplar av iPhone X under en hel dag. Utan att de inte har något egentligt val om vi ska tro studenterna själva.

Foxconn har nyligen svarat på kritiken kring studenternas arbetsförhållanden och skriver i ett meddelande att de omedelbart tagit tag i problemen. Företaget vill också framhäva att de drabbade bara är en liten del av det totala antalet anställda i fabrikerna.

Apple har länge kritiserats tillsammans med Foxconn för undermåliga arbetsförhållanden i fabrikerna som monterar iPhone-telefoner. Under 2012 framkom det att Foxconn anställde 14-åringar i sina fabriker och självmord av anställda som inte orkat mer har inte varit ovanligt de senaste åren.

Kulmen nåddes 2010 när 15 personer som arbetade i Foxconns fabriker begick självmord. Ett tag var det så illa att skyddsnät monterades på fabrikerna för att stoppa hoppare från tak och fönster. I februari 2011 publicerade skribenten Joel Johnson en artikel på webbsajten Wired.com med rubriken ”1 MILLION WORKERS. 90 MILLION IPHONES. 17 SUICIDES. WHO’S TO BLAME?”.

Vad tror och tycker ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.