Android Wear 2.6 är släppt – här läser du om alla nyheterna

Android Wear Logo

Google har släppt en uppdatering till Android Wear och med v2.6 får vi en hel mängd olika förbättringar. Inget revolutionerande introduceras, men alla nyheter och förbättringar är välkomna.


  • Storleken på texten i notifikationer ändrar storlek automatiskt efter meddelandets längd. Du kan få upp till en hel extra rad med information som visas.
  • Svep neråt på sidan för snabbinställningar för att se din anslutning via WiFi, Bluetooth och mobil.
  • Det finns en ny statussida för pågående nedladdningar till klockan.
  • Öppna din senaste använda applikation från en Watch Face med Recent App-komplikationen.
  • Android Wear är nu bättre på se skillnaden mellan sidosvepningar och långtryck på skärmen.
  • Du hittar alla våra nyheter om Android Wear här.

Alla nyheterna i Android Wear 2.6

Uppdateringen är knappast en av de större från Google, men det är trevligt att se hur företaget åtminstone knapphändigt håller plattformen vid liv.

Notera att Google inte specificerar några buggfixar för Android Wear 2.6. Det är mer regel än undantag att sådana inkluderas i uppdateringar likt denna, så vi hoppas givetvis att nya versionen även har en mängd lösningar på alla småproblem som systemet plågas av.

En extra textrad för notifikationer

Det är ingen hemlighet att smarta klockor har kraftigt begränsat utrymme för att visa text. Google har förstått detta och gjorde en liten förändring så att Android Wear automatiskt justerar storleken på texten i notifikationer.

Om du får ett kort meddelande kommer texten att vara lite större än när du får långa meddelanden. Skillnaden är subtil och kanske inte märks vid en snabb anblick, men du kan faktiskt få en hel extra textrad efter ändringen.


Anslutningsstatus i snabbmenyn

Om du sveper ner från skärmens ovankant för att visa snabbmenyn finns en liten men välkommen nyhet på skärmen som visas. Nämligen en liten statusrad som nu visar vilka anslutningar din smarta klocka använder.

Tidigare visade samma statusrad endast batterinivån, men nu kan du se WiFi, Bluetooth och direktanslutning till mobiltelefon om du har det. Det visas även små pilar för upp- och nedtrafik när det används.

Statusindikatorn för nedladdningar är omarbetad

android-wear-26-download-skarm

När du laddar ner något till din Android Wear-klocka visas en statusindikator på hur lång tid som är kvar på nedladdningen. Denna har funnits sen första versionen, men är nu lite utförligare i sin design.

Förutom att visa namnet på filen eller applikationen som laddas ner och tiden som är kvar, så visas nu även en cirkel överst på skärmen. Kanten runt denna fylls gradvis i takt med att nedladdningen närmar sig sitt slut. En nästan omärkbar justering som är en trevlig detalj.

Öppna din senaste använda applikation snabbare

android-wear-26-recent-app-complication

Komplikationer är inte fullt så komplicerade som man skulle kunna tro av namnet. De är klickbara områden på klockans Watch Face som kan utföra olika uppgifter som du själv väljer, som att visa träningsinformation eller ta dig till kalendern.

Med Android Wear 2.6 lägger Google till en komplikation som heter ”Recent app”. Med den kan du snabbt öppna din senaste använda applikation med bara ett klick. Praktiskt, eller hur?

Förre sidosvepningar av misstag

En del användare har klagat på att sidosvepningar är alltför enkelt att utföra. Risken är att viktiga kort sveps bort av misstag och detta är något som Google har försökt minska med en liten optimering kring svepningar.

Med Android Wear 2.0 måste du göra en mer definierad sidosvepning för att systemet ska registrera den. Vi har testat och ändringen är knappt märkbar i praktiken, men visst noterar vi en viss förändringar. Även om den är väldigt liten.

Så laddar du ner Android Wear 2.6

Android Wear 2.6 kommer att laddas ner och installeras på din smartklocka automatiskt. Alla nya uppdateringar sköts helt av Google och skickas ut med Android Wear-applikationen som finns på din telefon. Du behöver alltså inte vänta på tillverkaren av din smartklocka som tidigare.

Se bara till att Android Wear på din telefon är uppdaterad till senaste versionen så ska din smartklocka få ovanstående nyheter. Ett tips är att starta om klockan efter uppdateringen, annars är risken att du inte får se några notifikationer på skärmen efteråt.

Om du vill läsa mer om nyheten eller kanske inte har laddat ner Android Wear på din telefon än kan du gå till appsidan på Google Play Store här.