TSMC tvingades stänga fabriker – attackerade av malware

tsmc fabrik

iPhone-tillverkaren TSMC har stängt flera sina fabriker. Anledningen är att företagets datorer attackerats av så kallat malware – skadlig kod som infekterat mjukvaran.

TSMC är världens största tillverkare av halvledare. Företaget levererar komponenter till stora namn som Apple, Nvidia och Qualcomm. Dessutom monterar TSMC de populära iPhone-modellerna åt Apple.

Till webbsajten Bloomberg säger en talesperson för TSMC att skadlig kod infekterat flera system. Hur allvarlig skada koden har gjort på systemen varierar från de olika fabrikerna.

I de flesta fallen har TSMC lyckats stoppa den skadliga koden och starta produktionen igen. I några enstaka kräver utrensningen av malware-koden en extra dag för att säkerställa full funktionalitet igen.

Lora Ho är ekonomichef på TSMC och hon säger att det inte är första gången som malware attackerat företaget. Däremot är det första gången som produktionen är direkt påverkad av den, och dessutom infekterad av den skadliga koden.

Exakt hur koden påverkade produktionen och vilka system som infekterats vill hon inte avslöja. Inte heller vill Lora Ho säga något om tillverkningen av nya iPhone-modellerna påverkats.

Det är oklart om attacken mot TSMC var medvetet riktad och i så fall vem som står bakom den.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.