TomTom Speed Cameras – appen som varnar för fartkameror

Abstrakt
Foto: Milad Fakurian, Unsplash

Undvik fartböter när du råkar trampa lite för hårt på gasen med TomTom:s gratisapp till Android. Med den kan man enkelt se när fartkameror är i närheten och få en varning om detta – för vem vill ha onödiga kostnader när foten är lite för tung eller man stressar mot sitt mål?

TomTom Speed Cameras använder företagets gedigna databas där fler än 4,6 miljoner användare världen över rapporterat information som lagras och nu används för att varna dig; både för fasta- och mobila fartkameror av olika slag – och Speed Cameras är helt grattis att ladda ned och använda på Android-telefoner.

Avskalad och gratis

Många befintliga gps-appar har redan den här funktionen inbyggd men vill man ha en mer avskalad och gratis lösning är TomTom Speed Cameras ett utmärkt val.

Givetvis får man inte hela navigatorupplevelsen då applikationen är ordentlig nedskalad för sitt enda syfte. Vill man ha mer rekommenderar vi att man tittar närmare på lösningar som Waze; en helt gratis och mycket omtyckt navigatorapp som likt TomTom:s app är driven av användarna.

Förutom vilka fartkameror som finns utplacerade går det även att se vilken hastighet man kör i och även rapportera kameror som inte finns inlagda i applikationen.

Nämnvärt om fartkameror är att inte alla fasta har en faktiskt kamera inuti. Dessa kostar nämligen flera hundratusen kronor och för att spara pengar är en del uppsatta fartkameror falska och kan inte fotografera bilen när man kör för fort. Vilka detta är vet man inte förrän man provat att köra över hastighetsgränsen.

Inte 100 % tillförlitlig

De portabla fartkamerorna som ställs ut och som finns på hjulförsedda vagnar kanske kan rapporteras till applikationen men tänk på att de är just mobila och flyttas med jämna mellanrum. Räkna alltså inte med att de finns där bara för att appen säger det – eller att de inte är där för att Speed Cameras inte varnar.

Tillförlitligheten kan alltså sägas vara medelmåttig som bäst eftersom det är aldrig finns någon garanti. Kör därför försiktigt och inte bara för att applikationen inte är hundraprocentig. Kör försiktig för att du och dina medtrafikanter inte ska skadas.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.