Tinder vill inte betala Google för betalningar på Android

Tinder logo

Tinder vill inte att Google ska ta en del av deras intäkter på Android. Därför kringgår den populära mötesplatsen nu avgiften på Play Store genom att uppmana användarna till betalning med betalkort direkt till Tinder.

Det är knappast någon nyhet att många utvecklare och företag inte uppskattar de stora avgifter som Apple och Google tar i sina appbutiker.

För en del företag med extrem omsättning via sina mobilappar handlar det om så mycket pengar att de inte längre vill använda Google Play Store på Android.

Epic Games var en av de första, stora företagen som valde bort Play Store för spelet Fortnite. Ett drag som kritiserats för de säkerhetsproblem som direktnerladdningen till Android kan ge.

Tinder går nästan samma väg som Epic Games och Fortnite.


Appen finns fortfarande på Google Play Store, men användarna uppmanas att lägga in sitt betalkort direkt till ägaren Match Group istället för Google.

På så vis kan Match Group behålla de 30 procent som Google normalt tar.

Huruvida Google kommer att inleda motåtgärder mot Tinder och Match Group återstår att se. Där Epic Games kom undan genom att helt lyfta bort Fortnite från Play Store så finns Tinder kvar i appbutiken, och därmed omfattas appen av de regler som Google har för sin butik.

Om Google inte gör något kan det stärka modet hos fler utvecklare som vill göra samma sak.

Apple har en striktare hållning kring betalningar på sina mobiltelefoner och surfplattor. Företaget har varit mycket beskyddande kring hur utvecklare får ta betalt från appar på iOS.

Två tjänster som slår tillbaka mot Apple är Netflix och Spotify. Båda är uttryckligen negativa till hur Apple tar en stor del av intäkterna, och Spotify har stämt Apple till Europa Commissionen för att få till en förändring.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.