Telia måste lämna ut personuppgifter om Black Sails-nerladdare — dom från tingsrätten

The Pirate Bay 950px

Telia måste lämna ut personuppgifter om fildelare. Det meddelar Södertörns tingsrätt (pdf) efter krav från Crystalis Entertainment.


Det ska röra sig om namn och adresser på mellan 5 000 och 10 000 personer som laddat ner serien Black Sails olagligt. Om Telia inte överklagar måste överlämnandet ha skett senaste den 2 januari 2017.

Crystalis Entertainment kan alltså skicka ut kravbrev på tusentalskronor om de så önskar efter mottagandet. Och det är en inte oväntat lukrativ lösning för att få in mer pengar i företaget. Så givande att Crystalis Entertainment kan betala Telia för två heltidstjänster som enbart arbetar med att ta fram uppgifterna.


Advokaten som är ombud för Crystalis Entertainment heter Patrick Andersson. Han arbetar med Göteborgsbaserade Nordic Law där han (enligt allabolag.se) sitter som ordförande. Moderbolaget till Nordic Law är där Patrick Andersson är ledamot.


När filmbranschen misslyckas med att hitta ett bra sätt att erbjuda sina filmer och tv-serier hittar de nya vägar att tjäna stora pengar på. Givetvis ska rättighetsinnehavarna ha den ersättning som de skäligen är berättigade till — men att kravhota svenska medborgare med bara ip-adresser i hand känns fel.


Som tidigare rekommendera vi att ni som tar emot kravbrev från initiativ som Spridningskollen polisanmäler breven. Bestrid också kravet direkt till Spridningskollen. Spridningskollens webbsajt har inget telefonnummer för er som fått ett kravbrev, men det finns ett pressnummer ni kan ringa på också.


Lästips: Skydda dig mot Spridningskollen med VPN